10.6.13

Crema de carbassa amb llenties vermelles

Hi va haver un dia que a casa semblava Pesadilla en la cocina, vaig començar amb unes llenties verdes fetes un puré dins l’olla pressió i vaig continuar amb una crema de taronja totalment immenjable, tot i que aquí la valenta se’n va menjar tot un plat, el remordiment de llençar-ho per l’aigüera va poder més que tot. Era una recepta que vaig trobar en un suplement de la revista Cuerpomente i la veritat no ser què va passar, portava pastanaga i taronja, més pastanaga que taronja, aquesta última només una, i un cop cuit tot plegar el gust amarguejava molt, semblava com si el fet de bullir la taronja l’hi hagués provocat aquesta reacció. En veure que no havia quedat prou bé vaig reaccionar ràpidament, doncs era el dinar de l’endemà, i llavors vaig fer aquesta crema de carbassa amb llenties vermelles que us porto avui, que ja feia per segona vegada i d’èxit assegurat.


Les llenties són una font important de minerals, tan per varietat com per alt contingut, com el ferro, coure, fòsfor, seleni, manganès i zinc, així com quantitats considerables d’àcid fòlic, vitamina B1, B2 i niacina. També, com la resta de llegums, són una font important de proteïnes i fibra, però tenen un dèficit d’aminoàcids essencials, per això cal complementar amb cereals per equilibrar l’àpat.  Es complementes especialment bé amb els que proporciona l’arròs. L’arròs i les llenties per separat són deficients amb varis aminoàcids essencials, però si es mengen junts les deficiències queden compensades. Són els aminoàcids i no les proteïnes els que s’han de considerar unitats nutritives, i els aminoàcids es troben en tots els aliments.
Tot i que són molt nutritives es recomana no menjar-ne quantitats excessives, doncs poden contribuir a l’acidificació de l’organisme. Es preferible prendre dosis moderades acompanyant arrossos, sopes, guisats i amanides.



Doncs avui us cuino aquesta crema de carbassa amb unes llenties vermelles especial per a purés. No necessiten remull previ i queden molt ben integrades amb la resta d’ingredients al triturar-ho, no en notarem la pellofa típica d’altres llenties i llegums.
Una crema molt nutritiva tan bona a l’hivern ben calentona com a l’estiu freda de la nevera.


INGREDIENTS
100 grs de llenties vermelles (especial per a purés)
300 grs de carbassa
150 grs de patates
1 porro
1 l d’aigua
Sal
Un polsim de pebre blanc, gingebre o cúcuma, al gust
Oli d’oliva verge extra

ELABORACIÓ
En una olla amb un raig d’oli d’oliva ofeguem el porro i tot seguit hi afegim la carbassa i les patates tallades a làmines fines, les llenties vermelles rentades i un litre d’aigua bullent. Ho mesclem bé, salpebrem i ho deixem coure tot plegat uns 30 minuts. Un cop cuit i un xic refredat ho triturem i hi afegim un bon raig d’oli d’oliva verge extra.


11 comentaris:

  1. Hola Gemma, yo no cocino los purés, los hace mi mujer para ella y mis nietos, yo tan solo preparo los ingredientes, pero si es cierto que si todos tomáramos crema de verduras, estaríamos mas sanos, y por cierto no conozco las lentejas rojas..........saludos ....paco

    ResponElimina
  2. Gemma, una proposta boníssima. I una història ben divertida, aquesta pesadilla en la cocina...!Les fotos que has fet són fantàstiques.

    ResponElimina
  3. Una recepta molt adequada per a aquests últims dies de curs, en què tothom està tan nerviós i es necessita molta energia, " no hay mal que por bien no venga"!

    ResponElimina
  4. Jejeje.... em sembla que tots hem tingut dies d'aquests i també els remordiments per no llençar m'han fet menjar-me l'inmenjable jejeje...
    Aquesta cremeta, uhmmmm.... té una pinta deliciosa!!!
    Petonets bonica i moltes gràcies pel teu comentari

    ResponElimina
  5. No gasto mai aquestes llenties... i trobo que en puré han de combinar molt bé amb la carbassa. Les provaré!

    ResponElimina
  6. jaja, jo també he tingut dies horribles a la cuina. Però escolta, te'n vas acabar sortint molt bé eh... Una abraçada Gemma!

    ResponElimina
  7. Una crema molt i molt sana! al final vas salvar el dinar, eh?

    ResponElimina
  8. Anònim14.6.13

    Avui precisament he fet una crema de llenties vermelles, però sense la carbassa. La passes pel colador o pel passapurès? A mi no em queda mai amb una textura tan suau com sembla a les teves fotos... :/
    Una abraçada des de Rússia! :)

    Laura

    ResponElimina
  9. Es de una suavidad deliciosa, el color, las sensaciones, como siempre y lo sabes, me llenas de mucha serenidad y me pones una sonrisa dentro del corazón...como me gustó volver y verla, además que sepas que ya este en mi nevera, para cuando vuelva esta noche de marcha!

    un abrazo enorme!

    ResponElimina
  10. Anònim16.6.13

    Et responc per aquí :)
    És clar, la marca Biogra aquí no existeix (i res de coses bio i ecològiques... :( ), però hi ha força receptes tradicionals russes amb llegums i és bastant fàcil trobar les llenties vermelles. (Més fàcil que trobar cigrons, per exemple). Ja l'havia fet aquesta recepta varies vegades però em semblava que a les teves fotos es veia més fineta, potser és per la textura de la carbassa, que a la teva recepta li dona una textura més fina. Jo jo no n'hi posso de carbassa perquè al meu xicot no li agrada gens :)
    Que tinguis un bon diumenge!!

    ResponElimina
  11. Fa un mes o així la dona va fer un gaspatxo amb taronja. Va quedar horrorós i amargant; jo m'ho vaig menjar, per la mateixa pena que dius tu!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!