Els canvis al blog són evidents, com també a la nostra
cuina. L’altra dia la Núria, amb un missatge al facebook, em demanava que ja li
explicaria això d’aquest canvi tan saludable del meu concepte de cuina, perquè s’ajusta
més a la seva manera com cuina. Tot i que ja en vaig explicar una mica les
raons aquí i aquí, hi he continuat pensant.
La pèrdua de poder adquisitiu de les famílies en moltes
ocasions provoca que aquestes continuïn
alimentant-se amb els mateixos tipus de productes però abaixant-ne
considerablement la qualitat,
conseqüència de la cerca del preu més baix. És bastant cap on ens llença
aquesta crisi econòmica, una crisi alimentària, on xoquen les nostres
necessitats alimentàries amb les econòmiques, on cal aturar-nos i fer una
profunda reflexió sobre tot allò que ingerim, en definitiva, de com ens alimentem.
I així van començar els canvis a la nostra cuina, així li transmetia a la
Núria, i el blog no deixa de ser sinó la meva llibreta d’apunts del que és un
aprenentatge diari.
Tot plegat també m’ha portat a conèixer noves webs i
blogs, dels quals aquest també se’n nodreix, com el de l’Aradhya, Maison Courgette, la culpable de la recepta d’avui. Quan vaig trobar Maison Courgette acabava de convocar un
concurs de cuina vegetariana, concretament lactovegetariana, res de carn, ous,
peix i els seus derivats. Calia fer una recepta o bé dolça, que portés canyella,
gingebre i/o nespres, o bé salada, amb remolatxa, blat sarraí i/o coriandre
fresc. No soc gaire assídua als concursos però aquest se’m plantejava com un
bon repte, com aconseguir fer unes postres, qualsevol de les que sovintegen més
a casa, però agafant la llista d’ingredients i fent una ratlla allí on posés ous. Com substituir-los? Vaig visitar
alguns llocs i veia que feien el canvi o bé per aigua o bé per llet. Però jo
continuava tenint els meus dubtes, necessitava algun ingredient amb més consistència,
no tan líquid, perquè en definitiva la recepta de llet ja en portava. Al final
l’Aradhya em va donar l’ingredient clau, aquell que m’aniria perfecte pel que
volia fer, el iogurt. Òbviament no vaig aconseguir doblar el volum de la mescla
de iogurt i sucre com succeeix amb els ous, però el resultat final va ser el
mateix, unes magdalenes delicioses amb barret inclòs. Els de casa van dir que
eren les millors fetes fins llavors, però clar, això sempre ho diuen, quan ho
estàs assaborint sempre és el millor. L´única diferència que hi he trobat és
que queden una mica més humides, amb el pas dels dies no s’assequen com les que
porten ou.
INGREDIENTS
200 grs de farina d’espelta o blat (jo vaig utilitzar
espelta, de la qual us en vull parlar en una propera entrada)
75 grs de sucre
1 iogurt natural (de soja o qualsevol altre tipus de
llet, vegetal o animal)
100 ml de llet (de soja o qualsevol altre tipus de llet,
vegetal o animal)
100 ml d’oli d’oliva
1 sobre de llevat
1 ratlladura de llimona
½ culleradeta de canyella
½ culleradeta de xiliandre i matafaluga
½ culleradeta de gingebre
ELABORACIÓ
Es bat el iogurt
natural juntament amb el sucre enèrgicament, fins que la mescla estigui ben
integrada. Tot seguit s’abaixa el ritme de batuda i s’hi afegeix la llet i,
sense deixar de batre, l’oli molt a poc a poc. A continuació s’hi incorpora la
ratlladura de llimona, es barreja la farina tamisada amb la llevadura i les
espècies i es va incorporant a poc a poc a la mescla anterior, fins aconseguir
una massa homogènia.
Per tal d’aconseguir
el típic barret que tenen les magdalenes que veiem a les fleques i
pastisseries, i que a casa no acaba de sortir mai, és molt important tenir en
compte tres aspectes. Primer, deixar reposar la massa a la nevera tapada amb un
drap de cuina almenys durant una hora. Passat aquest temps de repòs es torna a
batre enèrgicament la massa amb un batedor manual. Segon, posar els motlles de
paper arrissat, que untarem prèviament amb una gota d’oli, dins uns altres
motlles, o bé de silicona o bé dins la típica safata per a muffins i magdalenes, això
permetrà que en coure’s les magdalenes els motlles de paper no s’eixamplin i
així la massa creixi en alçada i no en amplada. Cal omplir-los dos terceres
parts. I tercer i últim, tenir el forn molt i molt calent en el moment que hi
posem la massa dins. Coure durant uns 12-15 minuts. Si us hi agrada abans d'enfornar hi podeu posar una punta de sucre a sobre de cadascuna de les magdalenes.
Ja veieu que per qualsevol intolerància o al·lèrgia alimentària, prescripció mèdica, siguem vegetarians o senzillament ens manqui algun ingredient al rebost, no és impediment com per aconseguir uns resultats excel·lents en qualsevol tipus de plat.
Ja veieu que per qualsevol intolerància o al·lèrgia alimentària, prescripció mèdica, siguem vegetarians o senzillament ens manqui algun ingredient al rebost, no és impediment com per aconseguir uns resultats excel·lents en qualsevol tipus de plat.
Amb aquesta recepta participo al concurs de receptes vegetarianes de Maison Courgette.
Ostres aquesta recepta em va perfecte, a la classe de la meva filla hi ha un intolerant a la llet de vaca i als ous!!! Ja tinc una altra alternativa!!!
ResponEliminaLes magdalenes t'han quedat fantàstiques i les fotos precioses!!!
Hola Gemma, unas magníficas magdalenas, para el desayuno o merienda...muy ricas si señora.........saludos paco
ResponEliminaQuines madalenes tan boniques, i fan pinta de ser molt bones. Xiliandre i matafaluga? Suposo que són herbes... què hi aporten i on es troben?
ResponEliminacupcakesbysilvia.blogspot.com
Guau! Muchas gracias, me encanta el post y la receta ;) Me quedo por aquí ;) Besos
ResponEliminaAra mateix clavaria la dent a una magdalena d'aquestes! interessant el canvi dels ous per un iogurt... me les apunto!
ResponEliminaUna foto preciosa la del pot amb les flors!!!! i sobre les magdalenes.... doncs tenen una pinta xulusíma ambl seu barret!!!!! M'encanten! i segur que son boníssimes!
ResponEliminaHas fet una reflexió molt sincera i emotiva, Gemma. I la recepta que ens proposes és molt adequada per la seva delicadesa.
ResponEliminaUna altre bona opciò per fer unes delicioses madalenes.
ResponEliminaPetons
Has aconseguit una recepta meravellosa. Fan molt bona pinta :)
ResponEliminaMarta
ohh quina bona pinta i quines fotos més boniques!!! Jo lo de dolços sense ou ho he provat en contades ocasions, substituir greixos i sucres i també ous és bastant incompatible, el que sí he fet es reduir el nombre de rovells i afegir més clares.
ResponEliminaPetonets!!!
Tens tota la raó Gemma. En temps de crisis tothom hem de mirar bé que comprem i què no, però sense perdre qualitat. Al final ens ensortim, no??? Unes magdalenes exel·lents. Petonets guapa i molta sort!
ResponEliminaEstas magdalenas se ven espectaculares!!Voy a probar la receta.
ResponEliminaUn abrazo.
Me encanta lo sabes, cada cosa que nos compartes, porque no solo nutre el cuerpo, sino el alma y nos llena de buena vibra, en lo personal que experimento con -casi- todo siempre agradezco estos sabores y si estas magdalenas se conservan tiernitas, mucho mejor, que el tema del huevo por acá...anda durito con los precios.
ResponEliminaUn beso enorme preciosa!!
Doncs si els de casa diuen que són les millors que han provat...les haurem de fer no creus??? :))
ResponEliminaPetunets guapa!
Eva
A simple vista ningú diria que no porten ous, t'han quedat igual d'esponjoses!
ResponEliminaI amb la barreja d'espècies han de ser molt gustoses.
T'han sortit magnífiques Gemma!
ResponEliminaI la proposta de fer-la sense ous m'atrau, ja que a casa tenim una intolerant a la proteïna de l'ou i la pobre es passa la vida fent règim.
PTNTS
Dolça
Que bien te han quedado!!! pero lo de saber si mantienen la humedad después de días en casa no es posible, salvo que las esconda jajaja Desde que probé la harina de espelta es la reina de mi repostería, la compro integral y eco (no es muy cara),su sabor no es tan marcado como la integral de trigo y funciona muy bien. Está precioso el blog y me alegra que cada vez cocines más sano ¡muak!
ResponEliminaYo creo que cuando alguien piensa en la imagen de una magdalena ésta es la que le viene a la cabeza, es el ideal de magdalena. Además, las fotografías son preciosas, y el blog está estupendo. Me gustan muchísimo las imágenes de la barra de gadgets con las secciones.
ResponEliminaBesos!
quina pinta, i color! hmmm
ResponEliminadelicioses!!
Quina bona pinta!! I amb aquestes espècies han de ser ben especials. Quina oloreta deurien fer!!!
ResponEliminaPetonets