22.6.13

Amanida de cuscús {amb el que trobo al rebost i a la nevera}

Diumenge el matí. Mentre trec la pols rumio què faré per dinar. El bip del mòbil m’avisa que tinc un nou missatge. Són els de Què soparem? amb una nova entrada al blog, Quan la inspiració ve dels ingredients: patates al fornamb ànet i llimona i tabuleh de búlgur amb herbes. Llegeixo el post entre prestatge i prestatge i el missatge m’és clar, què cuino amb el que tinc?, perquè m’he d’espavilar amb el que hi ha al rebost, i no perquè siguem diumenge sinó perquè som a finals de mes i a aquestes alçades tot ho allarguem com un xiclet.

Llegeixo la recepta de tabuleh però no ser què és el búlgur, per la foto sembla un cereal similar al cuscús i d’això si que en tinc. Així que ja ho se, prepararé una amanida de cuscús amb el que hi hagi al rebost i a la nevera.


La paraula cuscús prové de l’àrab i significa ‘menjar’, doncs se’l pot considerar com el plat principal de molts pobles del nord d’Àfrica, un aliment considerat bàsic que en algunes famílies es cuina a diari. És un cereal que s’elabora a partir de la sèmola del blat dur que s’aconsegueix molent els grans sencers fins aconseguir una mena de farina gruixuda.

Pel que fa a les propietats nutricionals és ric en hidrats de carboni complexos (75% del seu pes), proteïnes (12% del seu pes) i pocs greixos (1% del seu pes), majoritàriament poliinsaturats. Si escollim la opció integral és ric en fibra, a més d’assegurar-nos la ingesta de vitamines del grup B ja que aquestes es troben en el germen. Pel que fa als minerals és ric en potassi, magnesi, fòsfor i seleni. A més a més el cuscús és una font de proteïna completa i de qualitat si es combina amb llegums i/o amb fruita seca, ja que és deficient en la lisiana (aminoàcid essencial).



INGREDIENTS
cuscús
la mateixa quantitat d’aigua que de cuscús (una mica més si és integral)
bròquil verd
pebrot verd
pebrot vermell
poma
fruits secs trossejats
oli
suc de llimona

ELABORACIÓ
Començarem per tallar els brots de bròquil verd i els courem al vapor amb un polsim de sal fins que siguin tendres.
Mentrestant posarem l’aigua al foc i tan bon punt arrenqui el bull l’abocarem sobre el cuscús que haurem posat dins un bol amb una mica de sal. El deixarem reposar tapat amb un drap durant uns 7-8 minuts, fins que s’hagi hidratat. Passat aquest temps pentinarem el cuscús amb una forquilla perquè els grans quedin solts.
Finalment tallarem el pebrot verd, el pebrot vermell i la poma a daus petits i quan el bròquil sigui cuit ho mesclarem tot plegat amb el cuscús hidratat.
Fred de la nevera ho amanirem al gust amb una mica d’oli i suc de llimona i ja estarà llest per servir a taula.




Amb aquesta recepta col·laboro amb la campanya que engega per segon any consecutiu la Rosilet Mejía des del seu blog Sugg-r and some Salt.


13 comentaris:

  1. menuda pinta!! me encanta.
    Que flor es la de la foto?? es muy bonita

    ResponElimina
  2. me encanta, me encanta, me encanta! soy yo la que viene a aprender por aquí! me encanta lo que tienes en tu nevera y tu despensa, que puesto todo junto hacen esta maravilla de ensalada! y qué de propiedades tiene la sémola de trigo, eh... en casa nos encanta y en verano hacemos ensaladas y en invierno la cocemos para tomar con verduras "guisadas" como un cuscús marroquí... por cierto, tengo que gastar un poco de sémola integral e irá super bien para la campaña ensaladera!
    muchísimas gracias por la tuya! me llevo, con tu permiso, foto y enlace al recopilatorio!
    a ensaladear se ha dicho!
    besotes!

    ResponElimina
  3. Saludos Gemma, no conocía una ensalada como la que has preparado tu, y tiene un aspecto increible de guapura..........paco

    ResponElimina
  4. Aquestes amanides sempre són les millors, l'enginy ens fa fer meravelles.
    Les meves acostumen a ser d'arros, no som massa de cus-cus.
    Ptnts i bona revetlla.
    Dolça

    ResponElimina
  5. Hola, espero que t'agradi el que t'he deixat al meu bloc.

    http://tastetsdebruixa.wordpress.com/2013/06/22/otro-otro-otro-premio/

    Núria

    ResponElimina
  6. Boníssima aquesta amanida! el cuscús m'agrada força i sempre el faig amb verduretes, ja és hora de canviar! ;-)

    ResponElimina
  7. Li tindre que passar aquesta recepta a la meva filla que li agrada molt !!....... ah i referent a la ratafia, jo també pensaba elmateix que tú, pero un cop t'ensenyen quines son les herbes ja no es tan dificil.
    Ja ho sap si algun dia t'animes t'envio la llista
    Petons

    ResponElimina
  8. ¡Qué rico tiene que estar ese cuscús! Si es que con unas fotos tan bonitas, y con esas pedazo recetas que tú haces, todo tiene que estar delicioso.

    Besos

    ResponElimina
  9. Tu eres de las mías...cuando no tengo tiempo, o muchas cosas por la despensa, pues me hago lo de "andar por casa" y tomo lo que hay, el cuscus es una de esas ricuras que acepta de todo...dulce o salado y esta versión tuya, acompaña con esas fotografías, tan lindas, que alegran siempre, barriguita y alma.

    Beso enorme linda.

    ResponElimina
  10. Quantes vegades ho fem, obrim nevera i a l'atac, el cous cous està bonìssim amb tot.

    Muas!

    ResponElimina
  11. M'encanten aquestes amanides de restes de nevera, jo els dijous sempre en faig de semblants. I queden boníssimes, oi? A més, cada cop són diferents ;)

    ResponElimina
  12. Yo si tengo bulgur en la despensa, ya me conoces, siempre buscando cositas en el herbolario jaja Me parece una ensalada maravillosa para verano ¡feliz fin de semana!!!

    ResponElimina
  13. Me chifla el cuscús y el bulgur es una pasada en ensaladas también ;) Que buena receta! Hoy comí una ensalada parecida :)

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!