23.3.12

Tarta de melmelada de poma

-Aquest és el nostre primer arbre –ha dit-. Celebrarem una cerimònia. Per això era tan important que fossis avui aquí. Aquest arbre continuarà creixent, independentment del camí que segueixin les nostre vides, i ens recordarà per sempre: la Rose i l’Eliza. En Davies estava llavors al meu costat, sostenint una pala petita.
-És el desig de la senyoreta Eliza que sigui vostè qui aboqui la primera palada de terra sobre les arrels de l’arbre, senyoreta Rose.
El desig de la senyoreta Eliza. Qui gosaria confrontar-se amb un poder com el seu?
-Quina classe d’arbre és? –he preguntat.
-Un pomer.
Ho hauria d’haver endevinat. L’Eliza sempre ha parat molta atenció al simbolisme,  i la poma és, al capdavall, la primera fruita.

El jardí oblidat
Kate Morton


L'altre dia, per un comentari que em va deixar una companya de la blogosfera, em vaig adonar que el fet que jo publiqui receptes del llibre 1080 recetas de cocina pot crear confusió i que algú es pensi que jo participi en el projecte 1080 fotos de cocina. No, jo no en formo part, només vaig fer-ne referència en la primera recepta que en vaig publicar, perquè em va semblar una idea fantàstica des del primer moment.

I ara anem pel que anava a explicar-vos en aquesta entrada.


Un dia estava davant l’ordinador i un dels meus fills em diu: –Fas servir el Photoshop? Això és per fer estafes! –Vols dir perquè la gent sembli més guapa? –No, per exemple quan en Pepe fa una entrada a un altre jugador, llavors els diaris retoquen la foto perquè el jugador que ha rebut l’entrada sembli que està fent teatre. M’encanten aquests moments, la manera com tenen els nens d’explicar-nos les coses.


Avui us deixo una nova recepta de la Montserrat Seguí, aquesta deliciosa tarta de melmelada de poma. La melmelada la tenia al rebost des de la tardor, d’unes pomes que ens varen regalar a la feina, doncs treballar entre pagesos té aquestes coses, i també us en deixo la recepta. Desitjo que us agradi!


INGREDIENTS
600 grs. de pomes
200 grs. de sucre
1 cullerada d’aigua

Pasta trencada:
200 grs. de farina
100 grs. de mantega o margarina
1 rovell d’ou
50 grs. de sucre
1 cullerada d’aigua
1 pessic de sal

ELABORACIÓ
Fer una pasta trencada dolça. Un cop feta, folreu-ne un motlle de tarda; talleu la pasta arran i farciu-la amb melmelada de poma freda.

Per a la melmelada de poma.
INGREDIENTS
1 quilo de pomes
½ kg de sucre

ELABORACIÓ
Coeu les pomes sense pelar-les, netes, tallades en quatre trossos i sense el cor, amb aigua suficient per cobrir-les. Quan ja siguin toves, escorreu-les i passeu-les pel passapurés. Poseu a coure el puré de pomes amb el sucre (només 300 grs. si s’ha de consumir aviat) i deixeu-lo coure a poc a poc uns 20 minuts, anant-ho remenant de tant en tant. Deixeu-ho refredar i ja podeu omplir-ne els pots de vidre.
Nota. Encara que la poma és una fruita dura, es podria fer, també, pel sistema que s’explica en les melmelades de préssec, albercoc, o cirera; es talla a rodanxetes molt primes, es van col·locant en un recipient amb el sucre i s’hi deixen tota la nit. En general es fa d’aquesta manera quan la fruita es pela.

Continuem amb la tarta.
De la pasta que us ha sobrat talleu-ne unes tires per a formar a sobre un enreixat. Mulleu les vores de la tarta perquè hi quedin enganxades les tires, i col·loqueu-ne primer unes de paral·leles; aneu tallant els trossos que sobresurtin; després d’una primera capa, mulleu les tires i col·loqueu una segona capa en sentit transversal. Pinteu-les per sobre amb rovell d’ou (reservat de quan heu fet la pasta), amb unes gotes d’aigua. Coeu-la al forn un xic fort uns 25 minuts.

18 comentaris:

  1. Buenos días guapa, esta tarta te ha quedado chulísima y con lo que me gustan las de manzana me imagino que está deliciosa. besitos y buen finde

    ResponElimina
  2. Que boniques les fotos, amb la simetría de les celdes del pastís!!! i les tasses.... precioses!!! i el pastís..que dir-ne, com sempre, m'ha entrat gana!

    ResponElimina
  3. T'ha quedat preciós, amb aquest tipus d'enrreixat que no sé perquè però sempre m'enamoren, són un plaer visual.
    Un pastís ideal per esmorzar pel cap de setmana ;)

    ResponElimina
  4. No sólo tiene que ser muy rica esta tarta, sino que además es muy vistosa. Preciosa!!
    Besos

    ResponElimina
  5. Anònim23.3.12

    Quines tartaletes Gemma, fan una cara explosiva! LEs fotos fantàstiques, et superes cada dia! ;)
    Ah, els teus fills són uns cracks! jejeje
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  6. T'ha quedat molt i molt bonica, i quanta raó té el teu noiet, amb el tema del futbol!

    ResponElimina
  7. Te ha quedado perfecta sin exagerar una obra maestra realmente de lujo para mi desayuno,mándame un trozo por favor,,abrazos y abrazos.

    ResponElimina
  8. Si la recepta és de la Montserrat Seguí, té l'èxit assegurat! M'encanten aquestes tartes amb l'enreixat per sobre, queden molt boniques. A més, a mi em transporten als Alps austríacs, allà cada estiu mengem tartes molt semblants a aquesta :)

    ResponElimina
  9. Aquesta tarta fa moooooolt bona cara!!! la melmelada de poma m'agrada molt, però encara m'agrada més aquesta manera de veure les coses dels nens. Pobret, ara es pensa que sa mare és una estafadora. Jajaja!!!
    petonets i bon cap de setmana

    ResponElimina
  10. mm, Gemma, m'imagiuno la oloreta que sortia del teu forn...aquestes tartes sempre queden molt bé, tot i que siguin laborioses de fer.
    L'enreixat t'ha quedat perfecte!

    (que bo el comentari del teu fill...et deus fer un fart de riure amb les que s'empesquen!)

    ResponElimina
  11. Té molt i molt bona pinta aquesta tarta !!! ... La veritat es que els nens tenen una manera de veure les coses molt més sencilla que el grans. hauriem d'aprendre a veure les coses com ells més sovint:
    Petons

    ResponElimina
  12. Aquest enreixat t'ha quedat perfecte!!! hauríem d'escoltar més als nens i utilitzar nosaltres la seva manera d'entendre i dir les coses. Petons

    ResponElimina
  13. Els pastissos de poma tenen l'èxit assegurat! t'ha quedat un enreixat molt maco!! aprofita aquests moments amb el teu fill que es fan grans de seguida!!! sóc molt canallera i m'encanten els seus raonaments i explicacions!!! són divertits, a pesar de la feinada que donen!

    ResponElimina
  14. Ostres acabo d'arribar al teu blog per casualitat i me'l guardo perquè hi he trobat receptes molt xules i bones fotos! T'aniré seguint!

    ResponElimina
  15. Són genials els nens!
    No em cansaré de dir-ho, m'encanten els pastissos de poma.
    Bona setmana.

    ResponElimina
  16. Te ha quedado precioso... ese enrejado está divino!!!

    ResponElimina
  17. El enrejado te ha quedado perfecto!!! Una delicia.

    Besos.

    ResponElimina
  18. Els pastissos de poma no fallen mai i aquest enreixat t'ha quedat perfecte!! Artistassa!
    Petons

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!