La primera vegada que vaig fer aquestes croquetes va ser aquest passat estiu, per un sopar a casa amb uns amics, i tot i que el mes de setembre ja us vaig penjar la recepta, llavors no hi vaig posar foto ja que la seva confecció va ser una mica accidentada. Quan estava a mig fer, amb els fogons a tot drap i amb tota la cuina de potes enlaire, un veí em va dir que tancava l’aigua perquè els garatges s’estaven inundant, s’havia reventat una tuberia! Quin horror! Entre croqueta i croqueta vaig localitzar el lampista i vam mirar de solucionar el tema, però la reparació va durar quasi tota una setmana, i ja em veus pidolant aigua amb una galleda als veïns de les cases de davant perquè alguna cosa havia de fer amb tot aquell sidral que tenia muntat a la cuina. I quan les vaig coure per sopar llavors no em vaig entretenir amb el tema fotos, a taula hi havia molta gana i és molt millor no despertar l’ira d’un comensal afamat!
Així que aquesta setmana n’he tornat a fer i amb més calma i moltes ganes n’he fet unes fotografies i us torno a penjar la recepta.
En una olla i amb un fil d’oli extra verge, sofregir-hi lleugerament (picat fi): la pastanaga, el porro, els alls tendres, el tomàquet i el quart de fulla de llor (3 minuts).
Afegir-hi la mitja copa de Xerès i el litre d’aigua bullent, deixar-ho coure a mig foc durant 10 minuts.
Amb le foc més lent, tirar a l’olla els talls de bacallà remullat (procurar que no hi hagi espines). Ha de coure només 2 minuts.
En un bol a part, mesclar bé amb una batedora de barrilles la llet, la farina, la Maizena , els 3 rovells d’ou, el bacallà que hem bullit picat fi i 100 ml. del brou de la cocció el bacallà, un xic de pebre blanc i atenció amb el punt de sal.
En una paella fonda o una cassola adequada al volum dels ingredients, i amb un raig d’oli d’oliva extra verge calent, sofregir l’all i el julivert picat molt fi. Atenció que es crema amb facilitat, només ha de quedar ros (1 minut).
Tirar-hi la mescla del bol i, a mig foc, continuar la cocció sense parar de remenar, fins que la mescla es converteix en una pasta fina i brillant, que per cocció i emulsió, per si mateixa es desenganxa de les parets de l’atuell on estem cuinant, 10 minuts,.
Només ens queda abocar la pasta de les croquetes en un atuell adequat, esperar que es refredi, donar-hi forma de croquetes, passar-les per les clares i arrebossar-les amb pa ratllat, i fregir-les amb l’oli d’oliva.
Font de la recepta: 'Cuinar per ser feliç' de Carme Ruscalleda.
Unes grans croquetes. Es nota que aquestes estan fetes sense "l'ajut" de cap lampista, he, he.
ResponEliminaUna abraçada
Ostres, quines croquetes més accidentades, je je je... Sort que les has tornat a fer, perquè la veritat és que es veuen sensacionals. A mi el bacallà no m'entusiasme, però així en croquetes estic segura que m'encancaria ;)
ResponEliminaGemma, provales, no tenen res a veure amb els bunyols, aquestes es desfan a la boca.
ResponEliminaJosep, si m'hagués ajudat el lampista ja et ven asseguro que no haguessin quedat així!
Gemma! saps que m'encantes les croquetes de bacallà? encara que no les he fet mai!!! ara ja no tinc excusa, tenen una pinta... petonets guapa
ResponEliminaQuin xafastre...
ResponEliminaM'encanten així rodones. Tinc pendent de fer bunyols, després les teves croquetes segur!
Hola Gemma,
ResponEliminaJo intento fer croquetes de bacallà un cop cada 15 dies... si, és potser exagerat però les vaig repartint per la família que a tots els hi encanten. Com no los faig d'aquesta manera, m'agrada la recepta i amb el teu permís me l'emporto per fer-les! I com no, una pinta exquisida!! Petonets
Les de bacallà son les que hem faltan a fer. M'apunto la recepte i quan tingui un moment les probare, ja que a casa tinc dos fanatics del bacallà. Ja es nota que aquestes no han estat accidentades; perquè t'han quedat de cine.
ResponEliminaPetons
M'encanten les croquetes de bacallà.... però només les he fetes de pollastre! Seguiré la teva recepta!
ResponEliminaPetonets
Sandra
No sé com deurien quedar les altres però aquestes tenen una pinta tremenda!!!! de luxe, sí senyor!
ResponEliminaJo he passat de tot a casa amb l'aigua....pk la instal.lació era molt antiga i ens petava per tot arreu, la veritat és que es fa mooolt difícil viure sense aigua.
Molts petonets bonica!!!
Ens veurem Diumenge al Fòrum??? :)
A casa ens agraden moltíssim les croquetes de bacallà: les que has fet tu tenen un aspecte impressionant, de restaurant! La propera vegada que en faci provaré la teva recepta, petons!
ResponEliminaTe han quedado divinas, doraditas en su punto justo!
ResponEliminaCroquetes, bones; de bacallà, bones, bones; de la Ruscalleda , bones, bones, bones.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Què boneeessss, aquestes croquetes són les meves preferides...les teves tenen un aspecte deliciós...un petonet
ResponEliminaGràcieis pel "xivataso" m'hagués perdut aquestes fantàstiques croquetes...me les apunto ràpidament a mi m'encata el bacallà !! Petonets
ResponEliminaFa temps que no en faig... ara m'han entrat ganes de menjar-ne... n'hauré de fer. Les primeres no ho se, peròi aquestes t'han quedat
ResponEliminaperfectes!
Doncs sí que van ser unes croquetes accidentades les primeres, jiji!!
ResponEliminaAquestes tenen una pinta deliciosa!! M'encanta la forma rodoneta que els has donat i amb el que m'agrada el bacallà, segur que no fallarien. A veure si les faig!!
Molts petonets!! :)
Sort que ens les has tornat a fer!! I no tinc cap dubte que eren extraordinàries sent de la Rusca. ;)
ResponEliminaPetons!
Que ricas!! me encantan las croquetas de todo tipo y estas tuyas se ven espectaculares.besos esther
ResponEliminaMmmmmmm aquestes croquetes em diuen : cómeme!!!
ResponEliminaTenen una pinta espectacular!!!.. aixxx si et descuides n'agafo una!!! ;)
Petonets
què bones les croquetes! just vaig comprar bacallà per preparar-ne. Aquesta recepta de la Ruscalleda t'ha quedat molt bé.
ResponEliminapt!
mira que me gustan estas croquetas, pues nunca las hice. Me anoto la receta. Bss
ResponEliminaQuè bones! i són de la Rucalleda.
ResponEliminaMira que les vaig veure al llibre i em vaig quedar amb les ganes de fer-les!
petons.
Se ven deliciosas, muy crocantes!
ResponEliminaY tu receta anterior de helado tambien se ve buenísima
saludos de espacio culinario, chile
Que ricas las croquetas, se ven estupendas, yo nunca las hago.
ResponEliminaBesos