Quan era petita a l’estiu
havia d’anar a collir patates i quan arribava la tardor era temps d’anar a
collir raïm i avellanes, i ja us dic que no ho feia pas de bon grat. Sigui com
sigui m’he criat enmig d’aquests fruits i quan arriba aquesta època de l’any me’n
recordo, sobretot dels mals d’esquena. Potser això ens ha ensenyat a ser
valents, a valorar les coses d’altra manera, però no m’imagino els meus fills
fent el que jo feia, ni tampoc m’agradaria. Hi ha d’haver un temps per a cada
cosa.
L’avellana és un fruit sec
que cal tenir en compte en la nostra dieta. El seu valor energètic és generós,
645 kcal per cada 100 grams, per tan és una bona font d’energia quan fem
exercici físic. Aporta una alta quantitat de greixos insaturats i també fitosterols,
que afavoreixen el manteniment dels nivells òptims de colesterol i
triglicèrids. Pel que fa als micronutrients aporta quantitats significatives de
vitamina E, B1 i B3, i hi són presentes minerals com el calci, fòsfor i potassi.
Cal destacar els nivells baixos de sodi, fent-lo indicat per a la salut
cardiovascular.
A començaments de tardor
les darreres prunes i la collita de l’avellana es troben, i en podem fer una confitura tan bona com
aquesta que us porto avui. A mi m’agrada menjar-la acompanyada d’un bocí de
formatge sec, però segurament aviat en farà les delícies d’algunes postres.
INGREDIENTS
1,4 quilos de prunes sense l’os
1 taronja finament picada
1 llimona finament picada
¼ quilos de sucre (si en feu menys
quantitat i no és per guardar massa temps amb la meitat del sucre en fareu prou)
450 grs de panses
150 ml d’aigua
225 grs d’avellanes picades
ELABORACIÓ
Talleu la polpa de les
prunes a daus petits. Mescleu les prunes i els cítrics en una olla, afegiu el
sucre, les panses i l’aigua. Deixeu coure lentament durant una hora i mitja.
Afegiu les avellanes i coure 15 minuts més. Tot seguit aboqueu la confitura en
pots nets i calents i cobriu-los. Tapar un cop fred.
En el meu cas en vaig fer
poca quantitat, per aprofitar unes prunes massa madures, doncs llavors hi vaig
posar la meitat de sucre i durant la cocció hi vaig anar afegint una mica
d’aigua a poc a poc, perquè no s’assequés i s’enganxes a l’olla. En aquest cas
la cocció tampoc ha de ser tant llarga, una hora com a molt.
Font: El campo en casa - Linda
Burgess i Rosamont Richardson - Editorial Optima
{versión en castelano}
INGREDIENTES
{versión en castelano}
INGREDIENTES
1,4 quilos de ciruelas sin el hueso
1 naranja finamente picada
1 limón finamente picado
¼ quilos de azúcar (si hacéis menos cantidad y no es para guardar
demasiado tiempo con la mitad de azúcar será suficiente)
450 grs de uvas pasas
150 ml de agua
225 grs de avellanas picadas
ELABORACIÓN
Cortar la pulpa de las ciruelas a dados pequeños. Mezclar las ciruelas y los cítricos en una olla, añadir el azúcar, las uvas pasas y el agua. Dejar cocer lentamente una hora y media. Añadir las avellanas y cocer 15 minutos más. Acto seguido poner la confitura en botes limpios y calientes y cubrirlos. Tapar una vez fríos.
Cortar la pulpa de las ciruelas a dados pequeños. Mezclar las ciruelas y los cítricos en una olla, añadir el azúcar, las uvas pasas y el agua. Dejar cocer lentamente una hora y media. Añadir las avellanas y cocer 15 minutos más. Acto seguido poner la confitura en botes limpios y calientes y cubrirlos. Tapar una vez fríos.
Las fotos y la receta una delicia!!
ResponEliminaTengo que hacerla
Las fotos y la receta una delicia!
ResponEliminaGemma, que bellas fotografías y que buena esta confitura, s eme ocurren un montón de recetas para utilizarla así que me llevo tu receta ;) un besito guapa
ResponEliminaCrec molt important incloure fruits secs a la nostra dieta, i després de llegir tots els beneficis que ens aporten les avellanes, amb més raó encara. Podríem afegir que també són riques amb vitamina B9 (folato) un suplement molt necessari per les dones gestants. Molt bona proposta aquesta melmelada de prunes, Gemma!!! Petonets i bon cap de setmana.
ResponEliminaPer aquí, Reus i rodalies terra de "vellanes" també és un record de joventut els caps de setmana de setembre collint avellanes.
ResponEliminaQue bona ha d'estar aquesta melmelada amb el toc de les avellanes. M'agrada!!
PTNTS
Dolça
Ha de ser bonisima aquesta mermelada. Les fotos Un 10 !!
ResponEliminaPetons
Doncs mira, no me m'haguera acudit fer mail aqueste mescla i malgrat això em sembla que, com dius ha d'estar un contrapunt ideal pel formatge sec i fort. M'agrada l'idea!!!!!
ResponEliminaBonics records d'epoques mès dures. Jo recordó el meu besabi pican avellanes d'un arbre qui hi havia al jardì. Jo era molt i molt petita, però es un record que tinc.
Petonets i bona setmana.....
Hola Gemma!
ResponEliminaJo també tinc el record dels mals d'esquena ;) Ostres, m'encanten molt les avallanes i no en sabia gairebé res nutricionalment, has fet un post molt complert!
Les prunes no tant, però crec que és d'aquelles fruites que amb el temps m'acabaran agradant.
Petons i que tinguis una molt bona setmana! :)
M'ha sorprès molt el fet d'incoporar les avellanes durant la cocció de la melmelada, li ha de donar molt més gust! Una combinació boníssima i ben sana.
ResponEliminaQué original m'agrada molt per combinar amb formatge, com tu dius, amb un tipus camembert o brie ha d'estar deliciós.
ResponEliminaA veure si trobo prunes i ho provo abans que s'acabi la temporada.
Petonets!!
Tot el que siguin fruits secs és meravellós, la nostra dieta coixeja sense ells, a més són deliciosos. Però la meva total ignorància en confitura de fruits secs, estic amb la boca oberta, gràcies per l'apunt.
ResponEliminaUn petó, guapa
Primer de tot agraïrte la teva visita. A mi les avellanes m'agraden molt i ara que sé lo bones que son per la salut, encara mes. La combinació de confitura amb fruits secs ha de ser realment molt bona. Imagino que per als fills volem el millor que els hi poguem aconseguir igual que els nostres pares volien el millor per nosaltres.
ResponEliminaostres! el toc de les avellanes segur que queda espectacular!!!! Molts petonets guapa
ResponEliminaLa trobo super original. I segur que està per llepar-se'n els dits.
ResponEliminaUna melmelada molt original i molt de tardor, fa molt bona pinta. Les fotos, com sempre, fantàstiques!
ResponEliminaMarta