18.4.14

Pastís de poma i crema pastissera

Començo mirant què hi ha al rebost, no rebuscant entre llibres receptes impossibles, així es la meva cuina. Fa uns mesos vaig caure en un tipus de animadversió amb ella i m’està costant reprendrem la seva activitat, retrobar-me amb aquelles mans treballant masses, cassons desfent cobertures, l’olor a recent fornejat, el somriure dibuixat en els llavis davant un pastís. Però ahir la meva cuina va tornar a batega, jo vaig tornar a viure en ella.

Amb la recepta d’avui he volgut provar la massa sablé i la crema pastissera de la Simone Ortega, diferent a les que faig sempre. Resultat? Excel·lent! L’única cosa que la massa m’ha quedat molt més enganxosa que la de la Montserrat Seguí i la vaig haver d’estirar entre dos trossos de paper film.

Destijo que us agradi!

INGREDIENTS
Masa sablé per a tartes:
250 grs de farina
125 grs de mantega
20 grs de mantega (per untar el motlle)
3 cullerades soperes de sucre
1 ou
La pella de ½ llimona ratllada
1 pessic de sal

ELABORACIÓ
Es té la mantega fora de la nevera fins que sigui tova.
En cassó s’hi posa el sucre i la sal i s’hi trenca un ou sencer. Es bat tot junt fins que el sucre i la sal estiguin ben incorporats i no es notin.
En un marbre s’hi posa la farina, en forma de volcà. En el centre s’hi avoca l’ou batut amb la sal i el sucre. Per sobre la farina si posen trossets de mantega tova. Es treballa amb la punta dels dits, ràpidament i quasi sense amassar, perquè la massa es quedi ben sable (es a dir, trencadissa).
S’unta un motlle amb els 20 grs de mantega, s’estira la massa amb un corró de fusta sobre el marbre enfarinat i es traspassa al motlle, donant-li forma i tallant les sobres. Si la massa fos molt enganxosa va molt bé estirar-la entre dos trossos de paper film. Es punxa el fons de la massa amb una forquilla en varis llocs i ho reservem.

INGREDIENTS
Crema pastissera (per a farcits):
½ litre de llet
3 cullerades soperes de llet freda
3 rovells d’ou
5 cullerades soperes de sucre
2 cullerades soperes de Maizena
1 cullerada sopera rasa de farina fina
1 pela de llimona o un pessic de vainilla

ELABORACIÓ
En un cassó es posa a coure el ½ litre de llet amb 3 cullerades de sucre, i la pela de llimona.
En un bol es mesclen els rovells d’ou, la resta del sucre, la Maizena, la farina i la llet freda, tot ben dissolt perquè no faci grumolls.
Quan la llet comenci a bullir, se n’agafa una mica i es tira molt a poc a poc en el bol, amb molt de compte perquè els rovells no quallin i formin grumolls. Després de dissolt amb una mica de llet calenta, s’aboca aquest contingut del bol al cassó amb la llet i es posa de nou al foc, sense deixar de remenar amb un batedor fins que comenci a bullir. En aquest punt es retira del foc i no parar de remenar enèrgicament uns segons més, fins que es vegi ben lligada. Deixar refredar mentre es continua remenant tot sovint.

MONTATGE:
Emplenar la base de massa sable primer amb una capa de crema pastissera i a sobre fer-hi capes de poma laminada fina (unes quatre unitats), fins acabar d’omplir tota la tartà. Coure al forn a 180º durant 30 minuts. Deixar refredar.

Font de la recepta: 1080 recetas de cocina – Simone Ortega

6 comentaris:

  1. Me n'alegro que tornis a tenir ganes de cuinar, t'han quedat uns pastissets fantàstics.

    ResponElimina
  2. Aquestes tartaletes demanan mossegades goloses...com les que em venen mirant aquestes fotos tan seductores!!! Molt maques Gemma... feliç de que la teva cuina torni a bategar!!!!!
    Una recepta de primera!

    ResponElimina
  3. M'encanta la rusticitat que desprenen les fotos, la recepta... Benvinguda de nou a la teva cuina!
    Marta

    ResponElimina
  4. Deliciosas estas tartaletas de manzana y crema pastelera.
    Besos

    ResponElimina
  5. T'han quedat uns pastissets preciosos, i segur que són una delícia! I posa't a la cuina, que sempre estem pendents de veure què hi fas!

    ResponElimina
  6. Què bé que la teva cuina hagi tornat a bategar! i amb quina recepta!! aquests pastissets són una autèntica delícia, igual que les fotografies!! un petó guapa!!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!