Començo mirant què hi ha al
rebost, no rebuscant entre llibres receptes impossibles, així es la meva cuina.
Fa uns mesos vaig caure en un tipus de animadversió amb ella i m’està costant reprendrem
la seva activitat, retrobar-me amb aquelles mans treballant masses, cassons
desfent cobertures, l’olor a recent fornejat, el somriure dibuixat en els
llavis davant un pastís. Però ahir la meva cuina va tornar a batega, jo vaig
tornar a viure en ella.
Amb la recepta d’avui he
volgut provar la massa sablé i la crema pastissera de la Simone Ortega,
diferent a les que faig sempre. Resultat? Excel·lent! L’única cosa que la massa
m’ha quedat molt més enganxosa que la de la Montserrat Seguí i la vaig haver d’estirar
entre dos trossos de paper film.
Destijo que us agradi!
INGREDIENTS
Masa sablé per a tartes:
250 grs de farina
125 grs de mantega
20 grs de mantega (per untar el motlle)
3 cullerades soperes de sucre
1 ou
La pella de ½ llimona ratllada
1 pessic de sal
ELABORACIÓ
Es té la mantega fora de la
nevera fins que sigui tova.
En cassó s’hi posa el sucre
i la sal i s’hi trenca un ou sencer. Es bat tot junt fins que el sucre i la sal
estiguin ben incorporats i no es notin.
En un marbre s’hi posa la
farina, en forma de volcà. En el centre s’hi avoca l’ou batut amb la sal i el
sucre. Per sobre la farina si posen trossets de mantega tova. Es treballa amb
la punta dels dits, ràpidament i quasi sense amassar, perquè la massa es quedi
ben sable (es a dir, trencadissa).
S’unta un motlle amb els 20
grs de mantega, s’estira la massa amb un corró de fusta sobre el marbre
enfarinat i es traspassa al motlle, donant-li forma i tallant les sobres. Si la
massa fos molt enganxosa va molt bé estirar-la entre dos trossos de paper film.
Es punxa el fons de la massa amb una forquilla en varis llocs i ho reservem.
INGREDIENTS
Crema pastissera (per a
farcits):
½ litre de llet
3 cullerades soperes de
llet freda
3 rovells d’ou
5 cullerades soperes de
sucre
2 cullerades soperes de
Maizena
1 cullerada sopera rasa de
farina fina
1 pela de llimona o un
pessic de vainilla
ELABORACIÓ
En un cassó es posa a coure
el ½ litre de llet amb 3 cullerades de sucre, i la pela de llimona.
En un bol es mesclen els
rovells d’ou, la resta del sucre, la Maizena, la farina i la llet freda, tot
ben dissolt perquè no faci grumolls.
Quan la llet comenci a
bullir, se n’agafa una mica i es tira molt a poc a poc en el bol, amb molt de
compte perquè els rovells no quallin i formin grumolls. Després de dissolt amb
una mica de llet calenta, s’aboca aquest contingut del bol al cassó amb la llet
i es posa de nou al foc, sense deixar de remenar amb un batedor fins que
comenci a bullir. En aquest punt es retira del foc i no parar de remenar
enèrgicament uns segons més, fins que es vegi ben lligada. Deixar refredar
mentre es continua remenant tot sovint.
MONTATGE:
Emplenar la base de massa
sable primer amb una capa de crema pastissera i a sobre fer-hi capes de poma
laminada fina (unes quatre unitats), fins acabar d’omplir tota la tartà. Coure
al forn a 180º durant 30 minuts. Deixar refredar.
Font de la recepta: 1080
recetas de cocina – Simone Ortega
Me n'alegro que tornis a tenir ganes de cuinar, t'han quedat uns pastissets fantàstics.
ResponEliminaAquestes tartaletes demanan mossegades goloses...com les que em venen mirant aquestes fotos tan seductores!!! Molt maques Gemma... feliç de que la teva cuina torni a bategar!!!!!
ResponEliminaUna recepta de primera!
M'encanta la rusticitat que desprenen les fotos, la recepta... Benvinguda de nou a la teva cuina!
ResponEliminaMarta
Deliciosas estas tartaletas de manzana y crema pastelera.
ResponEliminaBesos
T'han quedat uns pastissets preciosos, i segur que són una delícia! I posa't a la cuina, que sempre estem pendents de veure què hi fas!
ResponEliminaQuè bé que la teva cuina hagi tornat a bategar! i amb quina recepta!! aquests pastissets són una autèntica delícia, igual que les fotografies!! un petó guapa!!
ResponElimina