26.7.13

Pa semi-integral d’espelta + {índex glucèmic}

Avui vull parlar-vos de la glucèmia i l’índex glucèmic, conceptes que he descobert recentment parlant de problemes de diabetis amb una companya de feina, que m’han cridat la seva atenció i que vull compartir amb vosaltres.

La glucèmia és l’índex de sucre (glucosa) a la sang. Quan estem en dejuni la glucèmia és d’una gram per litre de sang, més o menys.

L’índex glucèmic classifica els aliments rics en hidrats de carboni en funció de la rapidesa en què fan pujar els nivells de sucre en sang, sempre prenent com a referència índex 100 la glucosa. És a dir, si aquests aliments aporten energia d’absorció lenta i perllongada en el temps (baix índex glucèmic) o energia d’absorció ràpida i que generi pics de sucre en la sang (alt índex glucèmic).

Hem d’intentar formar la dieta principalment d’hidrats de carboni amb un índex glucèmic baix, que no generin pics de sucre en sang, doncs ajuden a mantenir l’índex de energia estable, eviten la diabetis, el sobrepès i la fatiga, així com l’augment del rendiment intel·lectual. I on els trobem? Doncs per norma general en cereals integrals, fruites senceres i verdures, doncs com més fibra té un aliment més lenta serà l’absorció. Tot i que el grau de processament, el contingut en greixos i el tipus de cocció també insereix en l’índex glucèmic dels aliments.

En resum, més verdures, fruites i cereals integrals, menys aliments processats i coccions més curtes i evitar sucre refinat i farina blanca.

Índex glucèmic d’alguns aliments
Glucosa: 100
Puré de patates: 90
Mel: 90
Sacarosa: 75
Pa blanc: 70
Patates bullides: 70
Galetes: 70
Blat de moro: 70
Arròs blanc: 70
Remolatxa: 65
Plàtan: 60
Arròs integral: 50
Flocs de civada: 40
Pa integral: 35
Llenties: 30
Cigrons: 30
Pasta integral: 30
Fruita fresca: 30
Soja: 15
Verdures: 15



Feia molt de temps que volia compartir algun dels pans que faig setmanalment amb la panificadora. Quan utilitzo farina integral surten uns pans molt compactes, no els hi aconsegueixo alçada, però són tan i tan bons! El que faig més és amb ¾ parts de farina integral i ¼ part de farina blanca, però si voleu que sigui més esponjós el millor és fer meitat i meitat. Desitjo que en gaudiu!


INGREDIENTS
200 grs de farina blanca d’espelta
200 grs de farina integral d’espelta
10 grs de llevat sec de forner (20 grs de llevat de París)
200 ml d’aigua
150 ml de llet tèbia
50 ml d’oli
8 grs de sal
50 grs de fruits secs (nous, panses sultanes, avellanes…) i/o llavors (pipes de girasol)

ELABORACIÓ
Comencem posant tots els ingredients a la cubeta de la panificadora, menys els fruits secs o llavors, primer els sòlids i després els líquids, procurant que la llevadura i la sal no es toquin mai, ja que sinó aquesta última mataria les bactèries de la llevadura. Si opto per utilitzar llevat de París llavors l’integro amb la farina tot fregant el llevat i la farina amb les mans. Tot seguit seleccionem el programa pa integral, el pes 750 grs. i el torrat mig. Iniciem el programa i quan la panificadora ens avisi amb el corresponent bip, hi afegim els fruits secs i/o les llavors. Tornem a tancar la panificadora i així fins que finalitzi el programa.

14 comentaris:

  1. Hola!
    M'ha sorpres el teu post! porte any i mig en Montignac i no savia que tu estaves en aquest tema. En el meu blog tic moltes receptes en index glucemic baix i ademes en les combinacions que indica Montignac. El metode es molt bo i tinc una vitalitat que mai he tingut :-) es menja molt be, molt sa, te ho recomane 100%, pero sense les farines blanques ;-). Un beset, les fotos de categoria. Mua!

    ResponElimina
  2. Un post ple de salut i bons consells Gemma!!! Sempre hi ha alternatives per menjar bé i sa alhora. I el pa fet de casa... que bo resulta... una de les meves debilitats. Petons i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  3. M'encanten les informacions i recomanacions que ens vas ficant en cada recepta, són molt interessants perquè anem prenent consciència que un canvi d'hàbits influeix en la salut, en prenc nota! i aquest pa ha d'estar boníssim, amb els fruits secs i la farina d'espelta, ara que he trobat una botiga ecològica aquí a Lleida força bé de preu vaig endinsant-me en aquest món. Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  4. He seguit la "dieta Montignac" i m'ha servit molt bé per perdre pes, a part de que he incorporat moltes de les seves pautes a la meva dieta habitual i no en tinc cap queixa, no em suposa absolutament cap sacrifici.

    Apunto la teva recepta de pa d'espelta, tot i que no estic gens convençuda de poder trobar farina integral d'espelta enlloc!
    Gràcies!
    Marta

    ResponElimina
  5. Anònim26.7.13

    Quina explicació més bona Gemma, normalment no hi caic mai en aquestes coses i ja va be que m'hi facis pensar. La recepta m'agrada molt, però jo no tinc panificadora, pot-ser algún dia.
    petons

    ResponElimina
  6. Que belleza...es una delicia ese pan, y esas fotografías transportan absolutamente, aquí me tienes, no he podido resistirme a ellas...y a tu pan lleno de cariño, de mimo y de ternura como tu corazón.

    Te dejo un abrazo que inunde el alma!

    ResponElimina
  7. Muy interesante tu información sobre los niveles de glucemia.Y ese pan se ve muy apetitoso!!
    Un abrazo grande y feliz fin de semana.

    ResponElimina
  8. Aquest pa es veu súper. A veure si vaig a comprar les farines.
    Petons

    ResponElimina
  9. Saps les margarites es diuen Daisy en anglés, que em sembla un nom precios.. ara no el puc arrencar de la meva ment, i quan en veig, pensó "daisys" m'encanta la bellessa de la seva sencillessa, com en un momento transformen un recò en un trosset de camp, o de sol. Les tevés fotos son precioses....!!!!! com no...cada cop mès!
    El pa te una pinta extraordinaria...a mi tambè m'agraden amb farina integral, sacien molt mès.
    Les dades molt interessants com sempre que aportes aquest tipus d'informació.
    Bon Diumenge!!!!!

    ResponElimina
  10. Qué bonitas las flores. Me encantan las margaritas. Geniales.

    ResponElimina
  11. Aquests pans amb farina integral són molt més sans, no només pels diabètics, si no per tothom en general.
    I amb mitja farina de cada, t'ha quedat perfecte!!!

    ResponElimina
  12. Acabo de descubrir este blog y me gusta mucho. Me quedo por aquí viendo ricas recetas. Saludos.

    ResponElimina
  13. Guau te ha quedado un pan con un cuerpo genial y las fotos son preciosas.

    Besos
    Miguel
    lareposteriademiguel.com

    ResponElimina
  14. he vingut de seguida a veure el teu pa, quina pinta!!!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!