Pels
voltants del mes de novembre de l’any passat trobo un bloc que parla de la
cuina nord-americana d’una manera especial, i entre recepta i recepta hi
descobreixo Chicago, la ciutat que fa 18 anys em va obrir ls seves portes per
regalar-me un munt de bons moments, records d’aquells que no s’obliden mai
malgrat el temps i circumstàncies.
Chicago no
és una destinació turística de primer ordre, hi vam caure del cel perquè hi vivien uns amics {jo pensava, -i què carai hi veurem a Chicago?}.
Doncs Chicago és llac Michigan, un dels cinc grans llacs d’Amèrica del Nord, Chicago
és Sears Tower, l’edifici més alt d’Estats Units i cinquè de tot el món (442 m),
Chicago és Parc del Mil·lenni, amb l’el·líptica d’acer inoxidable Clound Gate d’Anish Kapoor, que reflexa vistes d’ull de peix del perfil de la
ciutat {l’any 1994 encara no hi era}. I també Art Institute of Chicago, tot un
símbol de la ciutat, Grant Park, Planetario Adler, Field Museum, amb l’exemplar
de Tiranosaurus Rex més complet trobat mai de 65 milions d’anys d’antiguitat...
Chicago és tot això i molt més. Per mi, un viatge de nuvis ple de molts bons
records!
La meva
recepta viatgera per a l’edició d’enguany, que s’organitza des del bloc El Taller de Cuina, és aquest cheesecake del bloc April’s Kitch, que m’ha permès
fer aquest viatge de retorn gràcies a ls llargues converses que mantenim
quasi a diari des de llavors {la ciutat i la cuina ens ha unit}. Gràcies Abril!
Es creu que
l’origen del pastís de formatge és grec, ja que formava part del menjar dels
atletes que participaren en els primers jocs olímpics de la història, l’any 776
a.C. Després de la conquesta romana de Grècia aquest es va difondre per tot
Europa, malgrat que la fabricació de formatge es remunta a 2000 a.C., ja que
s’han trobat motlles de formatge que daten d’aquest període.
La
popularitat del pastís de formatge americà ve de l’any 1872, quan un formatger
nord -americà, intentant copiar el formatge d’origen francès neufchâtel, va
acabar creant un formatge cremós que amb el temps acabaria sent el famós
formatge philadelphia, tan utilitzat per fer el cheesecake.
INGREDIENTS
Per la pasta trencada:
150
grs. de farina
15
grs. de mantega o margarina
1
cullerada d’aigua
50
grs. de sucre
1
pols de sal
Pel farcit:
220 grs de formatge mascarpone
80 grs de sucre
1 culleradeta de vainilla
ensucrada
3 ous
Pell de llimona ratllada
ELABORACIÓ
Primer de tot
farem la pasta trencada. Amb aquesta quantitat d’ingredients surt pasta
trencada per a fer dues tartes com la que he fet jo (18 cms de diàmetre). O
sigui que podem doblar la quantitat del farcit i fer-ne dues d’aquesta mida o
una de més gran o bé congelar la pasta restant per una altra ocasió.
Posem la farina fent rotllana en el taulell amb tots els
ingredients al mig. Anem treballant entrecreuant els dits, procurant que no
s’ajunti, anant-la trencant i esmicolant, fins al punt que la farina queda
humida i s’ajunta per ella sola amb facilitat, sense forçar-la. Un cop unida la
funyim 3 o 4 vegades i en fem una bola. La deixem reposar 5-10 minuts i ja la
tenim llesta per estirar-la amb el corró, amb el taulell lleugerament
enfarinat, i folrar el motlle de tarta, untat només per la base. Punxem la
pasta del fons, per evitar que en coure-ho s’infli, i ja la tindrem llesta per
enfornar segons indiqui la recepta que ens disposem a fer.
Si feu servir margarina procureu que no sigui purament vegetal, perquè
és massa tova i no va prou bé.
La mantega o la margarina han de ser fresquetes de la nevera, al
moment de fer la pasta, i si s’indica que ha de ser reblandida bol dir un cop
ja dins del cercle, amb l’ajunta d’una forquilla. Per això és molt millor fer
aquesta pasta en un lloc fresc, sempre us anirà molt millor. A l’estiu és més
difícil de fer, per això és molt millor posar-hi l’aigua ben freda.
Quan es comença a treballar la pasta i es va trencant i trencant, en
el moment que desapareix la farina blanca i tot són trossets petitíssims de
pasta, és el punt de fer una parada i assegurar-nos que no hi falti aigua,
perquè d’això depèn que en surti bé la pasta. Si veiem que hi han trossos
semblants a serradures i no són humits, hi podem afegir ½ cullerada d’aigua o
més, si cal, anant trencant la pasta fins que per ella sola i sense esforç
s’ajunti fàcilment.
A
continuació, per fer el farcit, mesclar el formatge amb el sucre. Tot seguit hi
afegim la vainilla, la llimona ratllada i els ous, d’un amb un. No afegir-hi el
següent fins que no estigui ben integrat el primer, però sense mesclar-ho
excessiment. És molt important que aquesta massa no agafi aire, d’aquí el fet
de mesclar el formatge amb el sucre i afegir-hi els ous d’un amb un, sense
remenar massa, ja que així evitem que la tarta s’esquerdi de sobre en coure’s.
No he estado nunca allí pero si te trae buenos recuerdos por algo será ejje, esta tarta se ve deliciosa, me llevo un trocito. besitos y buen finde guapa
ResponEliminaPues si, són momentos y recuerdos muy especiales.
EliminaMuchas gracias, María Jesús!
Buf....m'ha arribat a l'ànima!!! Quina entrada mes bonica, amb les fotos i el teu text.
ResponEliminaLes nostres converses son tambè molt especials per mi, i quasi imprescindibles del dia a dia. Tenim molt en comú amb aquests dos tresors, chicago i la cuina! i la primera foto em sembla preciosa!!!!!
Felicitats!!!!!
Moltes gràcies, guapa!!! No saps com m'ho he passat de bé preparant aquesta entrada. Primer fent el cheesecake, escribint la recepta, esperant la digitalització de les fotos i desitjant veure com quedaven {quin aspecte vintage més bonic, oi?;)}, i llavors recordant cada moment viscut i cada racó de la ciutat {quan he tingut les fotos a la pantalla les paraules han sortit soles}.
EliminaGràcies!!!
I si, tens raó, la primera foto és fantàstica!!! No me'n canso de mirar-la.
EliminaI tant que ens ha agradat!!! A méss està fet amb mascarpone, que fa que a casa ens agradi més que si estigués fet amb philadelphia.
EliminaLes imatges de la ciutat també m'han agradat molt!!!
Petons
Si, jo mai utilitzo philadelphia, sempre utilitzo mascarpone, queda més bo.
EliminaGràcies, guapa!
Quina meravella, Gemma!
ResponEliminaquines fotos..genial! Molt bona entrada.
Bé, tindrem prou temps per fer tanta recepta bona??. El cheesecake té que estar molt bo. L'he fet però la propera faré la teva proposta. Te un aspecte genial, les fotos molt maques quasi es poden tocar. El tovalló amb floretes, aquest plat amb unes floretes tant ben triades.
T'ha quedat molt bonic, preciós.
Gràcies, guapa! A mi m'agrada molt aquesta entrada;)
EliminaNo ser, jo tinc una llista inacabable de receptes guardades que vull fer, però de mica en mica va arribant el seu moment i les anem fent.
Feliç diumenge!!!
Quin viatge de nuvis més fantàstic que vau fer! A mi m'encanta recordar aquests viatges i la cuina és una bona manera.
ResponEliminaSóc fan de tots els pastissos de formatge i el cheesecake americà és un dels meus preferits. T'ha quedat sensacional!
Doncs precisament a mi em costa això de recordar els viatges a través del menjar, aquesta dèria culinària em ve més d'un temps ençà i llavors no m'hi fixava tan en el menjar quan feia viatges. Però sempre troves coses que t'hi conecten.
EliminaGràcies, Gemma i que passis un bon diumenge!
Hola Gemma, sóc la Bet del Tastarutes! ja era seguidora teva des de feia temps ;) el que passa és que normalment no tinc gaire temps per comentar, però aquí em tens! T'ha quedat molt bé aquest pastís, els cheesecake són dels meus preferits. M'encanta relacionar receptes amb viatges, trobo que és una gran combinació! jejeje Petons!
ResponEliminaMoltes gràcies Bet! A mi m'agradaria també tenir temps per passar per tots els blogs i deixar-hi empremta, però som tants que és impossible. Moltes gràcies per deixar el teu, m'agrada tan com cuinar i mantenir aquest bloc viu.
EliminaUna abraçada!!!
Quina bona pinta el pastís Gemma!! I les fotos de Chicago m'han encantat, segur que va ser un viatge increíble!!
ResponEliminaPetons
Si, en aquell moment va ser increïble, de somni!
EliminaQue interessant! El que expliques de Chicago, la nostalgia del teu viatge i el pastís de formatge! Ja veig que aquests dies els records dels viatges a traves del paladar són molt presents! Potser tu, com jo, no fas pont i per això està bé recordar bons moments del passat.
ResponEliminaLes fotografies de Chicago les trobo de molt bona qualitat. Ara nomes em falta fer el viatge de debó!
He perdut el comentari!
ResponEliminaDeia que curisament aquests dies la nostalgia ens porta a recordar plats que em tastar en viatges, i sovint queden com els records més perdurables.
Un pastís de formatge exquisit i unes fotografies de molt bona qualitat.
Gràcies, guapa!
EliminaEls comentaris han arribat tots dos perfectament.
Les fotos són fetes amb una reflex de carret (de fet l'any '94 encara no teníem el digital, jeje), i les he portat a digitalitzar a un laboratori. M'encanten com han quedat, l'aire vintage que tenen.
Que maravilloso viaje, esas imagenes transportan...y para terminar nada más delicioso que un trocito de cheesecake!
ResponEliminaBesos.
Gracies Mayte!
EliminaMai he tingut el privilegi d'anar a chicago però m'encantaria! i encara em venen més ganes si publiques aquestes coses! jaja per cer t'ha quedat un cheese cake espectacular!
ResponEliminapetons
Ha situt divertit fer una entrada així, m'ha agradat, i si a vosaltres també doncs rodó! Gràcies, guapa!
EliminaQue bo!
ResponEliminaFelicitats per les fotos.
Hola Gemma!!!! Un plaer per a tots els sentits, les fotografies, les receptes i les teves explicacions son un autentica delicia, així que per aquí em quedo tambè!!!! No conec Chicago però sabent que estan allí les restes de T-Rex més grans trobades em donem un motiu mes per a coneixer-la algun dia ;-)))), per no parlar de tota la historia musical i la tradició de jazz que tè aquesta ciutat.... Moltes gràcies per descubrir-me una mica més aquesta ciutat! I el pastís te una pinta..... Petons
ResponEliminaMoltes gràcies!
EliminaSi, trobo que el T-Rex és un 'puntassu', No cal perdre-se'l!;)
Fantastic cheescake!
ResponEliminaPer cert, Chicago es una de les ciutats que més m'agradaria visitar per la seva excepcional arquitectura moderna. Espero fer-ho algun dia.
Una abraçada
Segur que ho faràs!!! És una ciutat molt bonica!
EliminaGràcies!
Gemma estava convençuda que t haviem donat les gracies per aquesta entraa tan xula i aquest deliciós pastís de formatge. Mai hem estat a Chicago pero la meva cosina es caa aquest estiu i hi va pq la sogra es d'allà. Ja ens podria posar a la maleta!!!
ResponEliminaun petonàs i moltes gràcies per participar!!!
No et preocupis. Només que el veure avui el recordatori he pensat que era molt millor deixar-hi l'enllaç. Gràcies a vosaltre per l'organització!
EliminaFantásticas imágenes de Chicago, es uno de mis destinos pendientes!!! el cheesescake te quedó estupendo Gemma! un besito
ResponEliminaDoncs si!!! M'agrada moltíssim Gemma, la crònica que ens has fet de Chicago i aquest maravellós chessecake!!!
ResponEliminaHello Gemma ! Thanks for your visit :)
ResponEliminaYour blog is very nice and I am so glad to see your pictures from the USA ! I miss it so much ^^
Tinc dos "fans" del pastís de formatge a casa (bé, tres si m'hi compto a mi mateixa!), (o quatre si hi compto al gosset... ;-)). Jejeje
ResponEliminaEt vénen ganes d'agafar la cullera i rascar la pantalla a veure si "pesco" alguna cosa. Boníssim!!
OOhh amb mascarponee siii!! m'agrada molt més que la philadelphia!!! Quin vici aquest pastis!! mi tesorroooO!!jajja petons
ResponElimina