20.11.11

Brou vegetal i brou normal

Quan vaig fer aquesta olla de caldo en Guillem em va dir: - mama, fa molts i molts de dies que no en feies! I vaig dir: - tants? I tenia raó, abans fins hi tot a l’estiu feia caldo, sempre en tenia el congelador ple. No us diré pas que abans no menjàvem variat, sempre ho he intentat, però és que ara els nostres menus són variadíssims, amb l’excusa del blog cada dia estem fent provatures, i el més bonic del cas és que els més petits de la casa m’hi animen! I és per això que la producció de caldo a la nostra cuina ha caigut en picat.

Aquest mes Memòries d’una cuinera ens ha proposar fer sopa, i sempre busquem quelcom de sofisticat per mostrar a la clientela, tot i la senzillesa del plat (què hi ha més senzill que un plat de sopa?). I doncs, perquè la meva elecció? doncs perquè és un plat que ha sol·lucionat molts de dinars i sopars, dels de tota la vida, que a casa agrada molt, ningú es queixa quan hi ha un plat de caldo a taula, i em porta molts bons records. També perquè està dins el repte Cuinar és senzill amb la Montserrat Seguí, aviat publicaré l’índex amb totes les receptes marcades que ja he fet, ja que fa goig veure com va creixent el nombre de receptes publicades. I perquè és la base per a moltes altres receptes i un plat de caldo sempre ve de gust!


INGREDIENTS
4 litres d’aigua
100 grs de pastanagues
50 grs de nap
1 porro gros
1 cor d’api
4 o 5 fulles de col
100 grs de patates
1 ceba
2 o 3 fulles de bleda

ELABORACIÓ BROU VEGETAL
Poseu al foc l’aigua freda indicada. Quan arrenqui el bull, poseu-hi la sal i afegiu-hi totes les verdures, netes i tallades per la meitat. Quan torni a bullir, cal desescumar i deixar-ho coure a poc a poc una hora i mitja, tapat, però no del tot. Després, ho passareu pel colador xinès, i ja queda llest per la que vulgueu.

Nota. Al brou vegetal, s’hi pot afegir tota mena de verdures.

ELABORACIÓ BROU NORMAL
Farem servir els mateixos ingredients que per al vegetal, afegint-hi uns menuts de pollastre o un tros de gallina (uns 200 grams), un os de porc que sigui fresc o un bocí d’os de pernil que no sigui ranci i 300 grs d’ossos de vedella gelatinosos. Aquests ossos, juntament amb tots els altres ingredients, els posarem en aigua freda i farem igual que abans.

Nota. Sempre que vulguem obtenir un bon gust de brou, posarem les carns, ossos i gallina en fred, tal com hem dit. En canvi, quan vulguem servir un brou amb la típica carn d’olla, podrem fer-ho diferent, posant-ho tot quan l’aigua ja bulli. El brou perd un xic de gust, però el de la carn millora.

13 comentaris:

  1. Tens tota la raó, un bon plat de sopa de brou vegetal o de carn sembla que ja no estigui de moda, busquem millorar el que a vegades és inmillorable com el teu plat.
    Sempre ve de gust menjar-te'l.

    Rosa Maria

    ResponElimina
  2. M'encanta el brou, tant el vegetal com el d'escudella. A casa a l'hivern també en faig de més i el congelo, però a l'estiu no ve tant de gust. Jo em vaig estrenar fa un aprell de setmanes amb una sopa de galets genants, però les llavoretes de meló temabé tenen mol d'èxit a casa!

    Petonets!
    Anna

    ResponElimina
  3. ja em pots posar un lat a taula!!! però crec que em decanto pel brou normal! jijiji. Moltíssimes gràcies per participar. Petonets

    ResponElimina
  4. És veritat que avui dia ja no fem tan caldo, i no pot ser! Sort que de tant en tant tenim un "Guillem" que ens ho recorda, je je je..

    ResponElimina
  5. Amb els dies que està fent, tot i que no fa fred, una platet de brou bé de gust! demà em toca fer-lo!... que no en faig sovint però m'ha vingut de gust!

    ResponElimina
  6. Al brou com a molt hi poso una mica de pollastre o el faig vegetal.
    Quins nens tan macos que tens!
    Molts petonets i moltes gràcies per participar al memòries.

    ResponElimina
  7. Hola,
    Que bons que són els brous amb aquests dies de fred que estem tenim. Jo em quedo amb els dos que no se quin triar.
    petons

    ResponElimina
  8. Que bones les sopetes, per quan fa fre
    Petons

    ResponElimina
  9. Anònim22.11.11

    Jo ara amb el que no menja carn acostumo a fer brou vegetal... però em tiro de cap cap el del normal!! I com el de la mama res! jejeje En tinc pots al congelador! ;P
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  10. Una sopa totalmente deliciosa!

    Besotes.

    ResponElimina
  11. Hola Gemma, que ricos calditos.
    Le has puesto rosini?, me encanta, aunque siempre lo he tomado en ensaladas, probaré en sopa.
    Bss

    ResponElimina
  12. a nosaltres ens agrada el caldo fet a casa!

    ResponElimina
  13. Nosaltres també mengem caldo estiu i hivern, sense cap problema... igual que també mengem gaspatxo i salmorejo a l'hivern :-)
    Nosaltres tenim caldo per sopar avui, fet a casa, és clar!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!