22.2.10

Braç de gitano de crema pastissera


Vaig començar a cuinar cap als 14 anys i aquesta passió me la va encomenar l’àvia d’uns nens que guardava totes les tardes, feina que compaginava amb els meus estudis de formació professional durant el matí. I aquesta dèria per la Montserrat Seguí també me la va encomanar ella, ja que havia sigut alumna seva i moltes tardes feiem alguna que altra recepta. Va ser llavors quan em va recomanar que em comprés el llibre Cuinar és senzill, que jo vaig regalar a la meva mare per Sant Jordi, i amb aquest llibre vaig començar els meus primers experiments culinaris. Unes de les primeres van ser les estrelles de vainilla i aquest braç de gitano, que desde llavors no l’havia tornat a fer més.

Primerament farem una pasta de pa de pessic amb els següents ingredients i de la següent forma:

INGREDIENTS PA DE PESSIC
3 ous
100 grs de farina
100 grs de sucre
raspadures de llimona
1 culleradeta de llevat en pols

Treballeu en un bol els rovells d’ou i el sucre, amb una cullera o espàtula de fusta, fins que quedi una pasta esponjosa i fina; en aquest punt afegiu-hi la farina, barrejada amb el llevat, fins que us quedi tot ben unit; aleshores agregueu-hi les clares a punt de merenga amb molta suavitat. En una plata de forn poseu-hi un paper vegetal ben untat i esteneu-hi la pasta, deixant-la primeta. Feu-la coure al forn una mica fort uns 8 o 10 minuts, no pas més, ja que sinó la pasta us quedaria seca i no la podríeu enrotllar, perquè es trencaria. Una vegada sigui cuita poseu-la damunt el taulell i traieu-li el paper amb molt de compte; tombeu-la i tapeu-la amb un drap de cuina perquè no s’assequi (la mateixa humitat que farà el marbre ens la conservarà tendra fins al moment de farcir-la, cosa que farem quan sigui freda).

Seguidament ens disposarem a fer la crema pastissera amb els següents ingredients: (a continuació s’indiquen els ingredients per a ½ litre de llet). Jo en vaig fer 350 cc de llet, fent la proporció de la resta d’ingredients. Si en volguéssiu fer més quantitat, per exemple per cobrir per sobre el braç de gitano, empolsimar amb sucre i cremar-la amb la placa o el suplet, només cal calcular-ne la part proporcional:

INGREDIENTS CREMA PASTISSERA
½ de llet
3 o 4 rovells d’ou
40 grs de fècula
125 grs de sucre
vainilla, canyella o pell de llimona per perfumar

Treballeu els rovells d’ou amb el sucre en un cassó que no sigui d’alumini, fins a obtenir una mescla fina, una mica espessa. Aleshores barregeu-hi la fècula; quan ja està tot ben unit aboqueu-hi la llet bullent, perfumada amb el gust que vulgueu; remeneu-ho amb el batedor i poseu-la al foc; aneu remenant continuament, fins que arrenqui el bull. Traieu-la del foc i no pareu de remenar enèrgicament durant uns instants més, fins que la veieu ben lligada. Després deixeu-la refredar una mica. Mentre es refreda cal que la remeneu tot sovint.

Un cop el pa de pessic sigui fred poseu-hi la crema pastissera al mig de la cara on hi havia el paper, cargoleu-lo i empolsimeu-lo per sobre amb sucre de llustre.

Font de la recepta: Cuinar és senzill de Montserrat Seguí de Queralt.

11 comentaris:

  1. T'ha quedat fantàstic, com m'agraden aquests braços, tan fàcils i tan bons. Ptons

    ResponElimina
  2. Crec que aquest llibre va ser el primer llibre de cuina que vaig tenir... té receptes de les d'abans, però que encara continuen sent igual de bones, oi?
    Una mostra és aquest braç de gitano, té una pinta espectacular.

    ResponElimina
  3. Anònim22.2.10

    No us podeu imaginar la il·lusió que m'ha fet tal i com m'ha quedat, d'aspecte i de gust! Ha volat! Milers de gràcies!

    ResponElimina
  4. Es fantàstic, encara no e esmorzat, una miqueta me’n menjaria, amb las receptes de aquest llibre sempre triomfem. Es genial.
    Petonets.

    ResponElimina
  5. què bo aquest braç de gitano de crema!
    pt!

    ResponElimina
  6. Jo també en sóc fan de la Montserrat Seguí, tinc la primera edició del seu llibre Cuinar és Senzill i ja grogueja bastant, jejej.
    Aquest braç t'ha quedat preciós, i segur que boníssim!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  7. Anònim23.2.10

    Si, el meu també grogueja una mica bastant i fins hi tot en alguna pàgina s'hi pot trobar farina enganxada, ups! :-P
    Petons!

    ResponElimina
  8. I quina bona pinta que fa!!! T' ha quedat genial. El braç de gitano són unes postres que sempre fan quedar bé.
    ptns.

    ResponElimina
  9. El braç de gitano de crema es el meu pastis preferit i aquest t´ha quedat sensacional! El llibre de la Montserrat Seguí es el primer que varem tindre a casa dels pares. Tot un classic amb una cuina senzilla, com el seu nom, i molt bona. He fet un tomb per el blog i m´ha agradat moltissim.
    Molts petons!

    ResponElimina
  10. Anònim24.2.10

    Moltes gràcies Pilar! La veritat és que estic super contenta tal i com m'ha quedat. Sembla una tonteria però tot el tema de la cuina m'ajuda molt personalment i em fa sentir bé, com moltes coses a la vida!
    Moltes gràcies per visitar el meu blog; ja ens anirem visitant. Una abraçada ben forta!

    ResponElimina
  11. T'ha quedat molt bé. Si em permets una petita crítica, quan vulguis ensucrar amb llustre un braç deixa la part més fosca de la planxa a l'exterior i a l'inrevés quan el vulguis cremar. Estèticament queda millor. Enhorabona per la feina!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!