31.1.10

Costums gastronòmics: febrer

El mes de febrer és temps de carnestoltes, sinónim de disbauxa i transgressió de les normes, i també l’inici de la Quaresma, fi del regnat del rei de la rauxa i també del porc, ja que segons el calendari religiós era l’inici de la prohibició de menjar carn.
El tret de sortida del Carnaval és el dia de Dijous Gras o Dijous LLarder, el dijous anterior al dimecres de Cendra, marcat pel costum arreu del país dels àpats de truites, botifarres d'ou i coques de greixons. És un dia dedicat a lloar dels excel·lències del porc ja que passades les festes arriba la Quaresma, set setmanes d'abstinència entre Carnaval i la Pasqua Florida.
L’antiga tradició d’oferir un àpat fort als pobres i gent de pas abans dels sacrificis de la Quaresma és manté a molts llocs de Catalunya com una festa popular i l’últim dia del carnestoltes, el dimarts de Carnaval, dia de la mort del rei carnestoltes, a moltes poblacions es fan ranxos, escudelles i àpats populars, com els ranxos de Ponts (La Noguera) i Vidreres (La Selva), les escudelles de Mura (Bages) i Castellterçol (Vallès Oriental) o les arrossades de Bagà (Berguedà) i Sant Fruitós del Bages (Bages).
El dimecres de Cendra, dia de l’enterrament de la sardina i de les exèquies del Carnestoltes, són els funerals del porc, dia a partir del qual només se’n podia tastar assecat o en salaons.

Ranxo de Vidreres (Foto: Ajuntament de Vidreres)


Ranxo de Vidreres (Foto: Diari de Girona)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!