2.11.10

Panellets

Puc dir que fins ahir podia comptar els panellets que havia menjat en tota la meva vida amb els dits d’una mà. Primer que a casa sempre s’han considerat unes postres impossible de comprar, llavors que la meva mare en pastisseria no ha passat mai de la coca de iogurt, el flam Potax i la crema catalana Royal, i que a mi mai m’ha cridat l’atenció fer-ne perquè els pocs que havia tasta no m’havien fet massa el pes. Doncs res, que han passat els anys i mai m’hi he embrotit les mans, fins aquest any, en què els meus fills van arribar un dia a casa amb la brillant idea de que volien fer panellets. I com que en qüestió de cuinar mai els hi dic que no, doncs aquest any per Tots Sants menjaríem panellets. Després de deliberar entre varies receptes, algunes amb patata i d’altres sense, finalment ens vàrem decidir per aquesta de la Carme Ruscalleda, del seu llibre UN ANY amb Carme Ruscalleda. Molt i molt bons, tota una temptació! Nosaltres en vàrem fer de pinyons i de coco però la Carme en proposa també de codonyat, farcits de coco, de tomàquet i de xocolata.

INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
500 grs d’ametlles en pols
350 grs de sucre
150 ml d’aigua mineral
1 clara
200 grs de pinyons
200 grs de codonyat
200 grs de coco ratllat
2 rovells d’ou

PREPARACIÓ
1. A dins d’una cassola ampla, poseu-hi el sucre i l’aigua. Feu-li arrencar el bull. Aboqueu-hi la pols d’ametlla; s’ha de remenar, fins que la pasta cogui i es desenganxi de la cassola. Deixeu-ho refredar.
2. Incorporeu a la mescla la clara d’ou sense muntar, tot remenant bé. Deixeu reposar la pasta unes dues hores a la nevera.
3. Dividiu la pasta mare en tres parts.
ELS DE PINYÓ
D’una de les parts de pasta, formeu boles petites i regulars i arrebosseu-les amb els pinyons; la pasta mare és suficient enganxosa per retenir els pinyons ben apretats. Col·loqueu-los en una plàtera de forn sobre paper de fornejar siliconat i pinteu-los amb el rovell d’ou, diluït amb un rajolí d’aigua. Poseu-ho al forn, prèviament escalfat a 200º. (Orientatiu: uns 6 minuts)
ELS DE CODONYAT
Una altra de les parts de la pasta mare, estireu-la amb el corró, entre dos papers de forn siliconat, aconseguiu un gruix d’1 cm. Col·loqueu-hi, de llarg a llarg, una tallada gruixuda de codonyat, com una barra d’1 cm de gruix. Emboliqueu el codonyat amb la pasta fina. Quedarà com una barra llarga i farcida. Arreboseu-la amb sucre i talleu-la a trossos d’1’5 cm. A partir d’aquí, enforneu-los com els de pinyó.
ELS DE COCO
L’última part de pasta mare que ens queda, amasseu-la amb el coco ratllat. Feu-ne boletes en forma rodona o en punta com un bolet. A partir d’aquí, com abans.

16 comentaris:

  1. Aquest any jo només he fet de pinyons, que són els meus favorits.
    T'han quedat ben macos, Gemma!! :)

    ResponElimina
  2. Gemma me encantan y fíjate que no los he preparado nunca. Te han quedado perfectos. besitos y feliz día.

    ResponElimina
  3. Doncs sent la primera vegada que els has fet, he de felicitar-te, t'han quedat preciosos!!!!!!
    Són boníssims, oi??
    Petonets

    ResponElimina
  4. Apa Gemma. ja veig que en això també coincidim! Jo és el primer any que els preparo! I suposo que no serà l'últim, perquè no són complicats de fer, i perquè surten molt més econòmics que a la pastisseria!
    Fins aviat!

    ResponElimina
  5. Hola! acabo de trobar-te.
    Quina bona pinta tenen aquests panellets! han quedat preciosos. les receptes de la Carme sempre són tot un èxit! Felicitats!!
    Em quedo per aqui!
    Molts petons

    ResponElimina
  6. T'han quedat maquíssims i més tenint en compte que era la primera vegada. Felicitats!

    ResponElimina
  7. Que bonics, tan rossets, t'han sortit preciosos a la primera, això és tenir bona mà!

    ResponElimina
  8. T'han quedat molt bonics i segur que boníssims!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  9. Per ser la primera vegada t'han quedat de confiteria!!!.
    A mi tampoc m'entusiasmen els panellets però al meu home li xiflen, per tant cada any en faig les meves filles s'ho passen bé fent les boletes i enganxant els pinyons.
    Una abraçada

    ResponElimina
  10. Els de pinyons són els més bons!!!
    Us van quedar fantàstics :)

    ResponElimina
  11. T' han quedat molt bé, fan venir ganes de menjar-ne...

    ResponElimina
  12. A casa tampoc som molt de panellets, els justos per fer honor a la festa,...i també els vaig fer segons proposa la Ruscalleda..són molt i molt bons ... crec que el proper any, i sense pressions escolars, ... repetiras!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  13. et van quedar uns panellets "estupendus"!
    pt!

    ResponElimina
  14. Me pierden los de piñones, ¡QUE BUENA PINTA!
    Besos

    ResponElimina
  15. Són preciosos, com a mi m´agraden els panellets, PA-NE-LLETS , no boletes. són perfectes, sobre tot els de pinyons i segur que eren una delícia.
    Un plaer visitar-te.
    mai

    ResponElimina
  16. Gemma, els panellets de la Ruscalleda són els millors!! Espero que passéssiu una bona castanyada!
    Petons!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!