29.4.11

Sopa de ceba de Julia Child


I bé, ja tenim aquí el primer repte que ens proposen l’Alba i l’Ingrid del blog Film & Food, fer una de les receptes de la cuinera que va revolucionar la cuina americana, Julia Child, igual que va fer Julie Powell, una noia de Nova York que necessita posar un repte a la seva vida i decideix cuinar en tant sols un any totes les receptes del llibre editat per Julia Child, Mastering the Art of French Cooking, i que va explicant tota la seva experiència culinària en el seu blog The Julie/Julia project.

De fet el meu blog va nèixer després de veure la pel·lícula Julie & Julia, inspirada en aquestes dues històries paral·leles, en llocs diferents i en èpoques diferents, i que jo, també desencantada amb la meva nova feina, decideixo iniciar aquest nou repte, que m’ha portat fins aquí, a aprendre a cuinar molts plats nous, a passar bones estones en moments difícils i a conèixer, encara que sigui de manera virtual, a gent fantàstica que t’encomana a través dels seus blogs totes les seves ganes de fer coses noves.

I el perquè d’aquesta recepta? Doncs he triat aquesta recepta perquè l’escena de la pel·lícula que em va fer riure més va ser aquella en què la Julia Child està a Le Cordon Blue aprenent a tallar ceba, apilonant munts i munts de ceba tallada al seu voltant sota la mirada dels seus companys de classe i pensant: – I d’on ha sortit aquesta? Ho recordeu? Jejejeje!

Ingredients (per a 6-8 persones)

1 quilo i ¼ de ceba tallada a rodelles fines
3 cullerades de mantega
1 cullerada d’oli
Una olla de fons gruixut amb capacitat per a 3’8 litres i que es pugui tapar

Daureu la ceba molt lentament amb la mantega i l’oli en una olla tapada durant uns 15 minuts.

¼ de culleradeta de sucre (ajuda a daurar la ceba)
Una culleradeta de sal

Amb l’olla despada, pugeu una mica el foc i afegiu-hi la sal i el sucre, remenant-ho bé. Deixeu-ho a foc lent durant uns 30 o 40 minuts, remenant tot sovint, fins que les cebes agafin un color marró-daurat uniforme.

3 cullerades de farina

Afegir-hi la farina i remenar durant 3 minuts.

2 litres de brou fosc de carn o 1 litre d’aigua i 1 litre de brou fosc de carn
½ tassa de vi blanc sec o de vermut blanc
Sal i pebre

Fora del foc, incorporar el líquid bullint, i afegir-hi el vi i asaonar. Coure a foc lent, amb l’olla parcialment tapada, durant 30 o 40 minuts com a mínim. Corregir de sal i pebre i ja estarà llesta. Si no s’ha de menjar immediatament, reservar amb l’olla destapada i reescalfar en el moment que es vagi a servir.

3 cullerades de conyac
12/16 torrades de pa francès torrades
1 o 2 cullerades de formatge ratllat parmesà o suís

Just abans de servir, incorporar el conyac i remenar, col·locar les torrades en el fons dels plats i tirar-hi per sobre la sopa. Servir el formatge per separat o amb formatge per sobre gratinat.

Bon appétit!

12 comentaris:

  1. La propuesta de este mes te viene como anillo al dedo Gemma jajaja Estupenda sopa!
    Besos

    ResponElimina
  2. olé Gemma!!!! visca la Julia!!! (sobretot pq la peli et va animar a obrir el bloc!!!) avui la blocosfera, va plena!!! petonets i bon cap de setmana guapa

    ResponElimina
  3. Anònim29.4.11

    I tant que recordo l'escena! Espero que no haguessis de tallar tanta ceba per fer aquest super sopa, com m'agrada!
    Petonets maca!
    Sandra

    ResponElimina
  4. Genial Gemma!!!! tot un clàssic deliciós! aquesta soupe a l'ognion és tremenda amb el top que porta!!! i, i tant que recordo l'escena!! era molt divertida!! a quina velocitat aconsegueix tallar-la ehhh.... ;)
    Moltes gràcies per participar!!
    Un petó enorme guapíssima!

    ResponElimina
  5. Ja ha arribat divendres! És veritat, a dalt ho dius perquè va començar el teu bloc així que aquest repte et deu haver agradat molt.
    A mi la sopa de ceba m'agrada molt, aquest any no n'he fet així que hauré de tastar la teva recepta quan torni el fred!
    Petonets i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  6. no he vist la peli... em sembla que haig de posar-hi remei :)

    La sopa ja la deixo per a quan torni la fresca, ara que té una pinta sensacional :)

    ResponElimina
  7. Gemma, ja sabia que tu no fallaries!! :) I la recepta és fantàstica. Vaig descobrir aquesta sopa l'any passat a París i me'n vaig enamorar!!
    La teva es veu deliciosa, quina il·lusió que l'hagis triat pel repte, especialment pels motius que expliques! I tant que m'enrecordo de l'escena, jajaaj!!

    Molts petonetes bonica!!

    ResponElimina
  8. Hola guapa!
    Jo també ric molt quan recordo aquella escena, és molt divertida. Has escollit una molt bona recepta!!!! crec que ens ho hem passat tots molt bé fent aquest repte.
    Petonets i bon cap de setmana!!!

    ResponElimina
  9. Hola Gemma, t'ha quedat exquisita!!

    ResponElimina
  10. Nunca he probado la sopa de cebolla,pero la verdad es que la tuya se ve buenisima.Bss Esther

    ResponElimina
  11. Una sopa suculenta de debò, un bon homenatge a la Julia Child!!!

    ResponElimina
  12. A mi també em va encantar la pel·lícula. És genial i molt divertida... i quan t'assabentes que està basada en fets reals, encara la fa millor!
    Vas plumar tota la ceba a ganivet?

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!