Aquesta passada Setmana Santa he tingut el meu primer cara a cara amb la pasta choux.
El dilluns era el Sant d’en Marc i com que és un enamorat de la crema vaig pensar fer-ne algunes postres. Així que el diumenge a la tarda em vaig posar el davantal i cap a la cuina hi falta gent. En Marc i en Guillem em van preguntar què faria i els vaig dir: -Un tortell de pasta choux! Ja ni van preguntar què carai era això de la ‘choux’ ni res, amb cara de circumtàncies van dir a l’hora: -UN TORTEEELL!!! Tots recordem els varis intents d’aquest passat Nadal d’aconseguir alguna cosa que s’assamblés a un tortell de reis. Però jo, molt xula, els hi vaig dir, -Noooo! Aquest és diferent! i vaig agafar el llibre de la Montserrat Seguí i els hi vaig ensenyar la foto del París-Brest. Doncs no va ser diferent! Vaig fer la pasta choux, respectant rigurosament tots els passos i les quantitat, vaig formar el tortell i va pujar de meravella dins el forn, però un cop el vàrem treure es va desinflar tot ell, i a més a més per dins la massa va quedar com crua, com si fos una truita. L’endemà ho vaig tornar a intentar, però vaig optar per provar de fer les lioneses, unes postres de format més petit i més fàcils de coure. I si, va funcionar, van quedar bé i molt i molt bones, ara, crec que és una massa que per si sola no diu res, més aviat sosa, no porta sucre, però farcida i deixada reposar a la nevera és un pecat!
Aquí us deixo la recepta de la pasta choux, amb un pas a pas, i d’aquí uns dies us penjo la recepta de les lioneses.
Bon appetit!
INGREDIENTS
¼ de litre d’aigua
100 grs de mantega o margarina
4 ous petits
1 pessic de sal
PREPARACIÓ
Poseu en un cassó l’aigua freda amb la mantega a trossos i un pessic de sal. Escalfeu-ho i aneu remenant, a fi que la mantega es desfaci abans que l’aigua bulli. D’aquesta manera la mantega us quedarà completament unida amb l’aigua.
A continuació, ja fora del foc, afegiu-hi dos ous sencers tot anant trencant la pasta amb l’espàtula de fusta, i remeneu fins que es torni a ajuntar. Després poseu-hi els altres ous i treballeu-ho de la mateixa manera. Aquesta pasta ha de quedar corretjosa, de tal manera que, en agafar-la amb l’espàtula i deixar-la caure, li costi de baixar.
Nota. Si la pasta caigués molt de pressa podria ser per causa dels ous, que fossin massa grossos. Cal, doncs, tenir-ho present; els dos últims no els hi afegiu a la vegada, sinó primer tireu-n’hi un, i si n’hi cal més, la meitat del quart ou.
Això vol dir que aquesta pasta pot admetre quatre, tres i mig, o només tres ous, segons la mida d’aquests.
Quina bona recepta, farcits de crema o trufa una delicia. Els consells de la quantitat d´ous molt correcta, si ens passem esgarrem la recepta. Petons i bon diumenge.
ResponEliminaOstres, jo no m'hi he atrevit mai! Ets una valenta!
ResponEliminaAmb els teus fills segur que teniu una conya amb els tortells!! jejeje a la foto sembla xulíssim!
Petonets
Sandra
Hola Gemma, a mi m'agrada molr fer la pasta choux, tant per fer postres com aperitius salats i també he fet algun tortell i a mi m'ha quedat be. Potser tenia poc tems de forn?
ResponEliminaUn altre dia segur que et surt...
Una abraçada
Segur que quan tornis a intentar el tortell, et quedarà tan bé com les lioneses, oi que no en va quedar ni una?
ResponEliminai no és molt difícil??? t'ha quedat molt bé!!! tu segueix provant receptes que després les fem nosaltres! jajajaja. Molts petonets guapa
ResponEliminaHola,
ResponEliminaAixò de la pasta "choux" sembla fàcil... però no ho és tant eh? A mi la primera vegada em va quedar "xof", però a la segona vaig servir una recepta del Narcís del bloc "La Lionesa" i em va ajudar molt. Potser si que va quedar un pel cru el tortell, però es veu, molt, però que molt maco!!!! Petonets!
Veus, jo només ho he intentat amb lioneses però en més gran no, clar que després del que has dit millor no ho provo.
ResponEliminaPetonets i felicitats, encara que sigui tard, al Marc.
Però quina pasta choux més guapa, Gemma! Les fotos parlen per si soles, com devien disfrutar els teus noiets!
ResponEliminaGracias Gemma, fantastico paso a paso!!!
ResponEliminaBesos
Un post realment didàctic i amb un premi final golafre i deliciós. Felicitats!
ResponEliminaUna abraçada
Gemma, què bé aquest pas a pas de la pasta choux. Tot et va quedar molt bé. QUina pena que el tortell es desinflés...
ResponEliminaA mi la massa choux tampoc em diu res per sí sola, com bé dius és molt soseta. Pe`ro ben acompanyada, la cosa canvia molt!!
Molts petonets!!
La pasta choux és una massa neutre que tan serveix per farcir de dolç com de salat. Com tu dius, l'important és el farcit de dins ;)
ResponEliminaI s'ha de menjar el mateix dia de fer-la, prohibit posar-la a la nevera!
És estrany que les lioneses et quedessin bé i el tortell no... potser necessitava una mica més de forn?
A casa sempre fem les lioneses a casa, queden molt més bones que les comprades, oi?
El tortell te molt bona pinta per fora, ara deu costar mes de coure, però les lioneses t¡han quedat fantàstiques ¡¡¡ ja no vull pensar con deuen estar de bones rellenas.
ResponEliminaJo també vaig intentar fer tortell pel ram i la veritat es que la esxperiencie no va ser del tot satisfactoria.
Petons
Hola Gemma! me alegro de que te gustase el cake y como has dicho, mejora con los días pero no ha llegado ni al tercero, jajaja.. Un besito y enhorabuena a tí por los petit choux :)
ResponElimina