4.11.11

Tarta Tatín (primera fórmula)

Esa mañana, mientras iba en el coche a casa de Val, mi modista, bajo una llovizna inesperada, me puse a pensar en el abriguito azul. Era azul celeste, el azul de la libertad, aunque la senyora Bell lo había escondido.

Una pasión vintage
Isabel Wolff



A la tercera va la vençuda. I aquí teniu el resultat, una tatín extraordinàriament deliciosa de la Montserrat Seguí. De totes maneres ser el secret de totes aquestes tartes: la pasta trencada feta a casa. El segon intent de tatín el vaig fer amb pasta trencada comprada (mai n’havia comprat) i no ens va acabar d’agradar. O sigui que, sabent això, quan vulgueu fer pasta trencada per a fer alguna tarta aquesta és la ocasió per fer-ne més del compte i congelar-la, queda igual de perfecte, i així en podem disposar immediatament quan ens vinguin unes ganes irreprimibles de menjar-ne.



INGREDIENTS
4 pomes mitjanes
125 grs de sucre
75 grs de mantega
50 grs d’ametlles torrades

Pasta trencada (per a un motlle de 22 cms.):
150 grs de farina
75 grs de mantega o margarina
1 rovell d’ou
50 grs de sucre
1 cullerada d’aigua
1 pessic de sal

ELABORACIÓ DE LA PASTA TRENCADA
Posem la farina fent rotllana sobre un taulell amb tots els ingredients al mig. Anem treballant entrecreuant els dits, procurant que no s’ajunti, anant-la trencant i esmicolant, fins al punt que la farina queda humida i s’ajunta per ella sola amb facilitat, sense forçar-la. Un cop unida la funyim 3 o 4 vegades i en fem una bola. La deixem reposar 5-10 minuts i ja la tenim llesta per estirar-la amb el corró, amb el taulell lleugerament enfarinat, i folrar el motlle de tarta, untat només per la base. Punxem la pasta del fons, per evitar que en coure-ho s’infli, i ja la tindrem llesta per enfornar segons les indicacions de la recepta que ens disposem a fer. Si tot i així s’infla, amb l’ajuda d’una cullera, li donarem petits copets per treure l’aire de sota.
Si feu servir margarina procureu que no sigui purament vegetal, perquè és massa tova i no va prou bé.
La mantega o la margarina han de ser fresquetes de la nevera, al moment de fer la pasta, i si s’indica que ha de ser reblandida bol dir un cop ja dins del cercle, amb l’ajunta d’una forquilla. Per això és molt millor fer aquesta pasta en un lloc fresc, sempre us anirà molt millor. A l’estiu és més difícil de fer, per això és molt millor posar-hi l’aigua ben freda.
Quan es comença a treballar la pasta i es va trencant i trencant, en el moment que desapareix la farina blanca i tot són trossets petitíssims de pasta, és el punt de fer una parada i assegurar-nos que no hi falti aigua, perquè d’això depèn que en surti bé la pasta. Si veiem que hi han trossos semblants a serradures i no són humits, hi podem afegir ½ cullerada d’aigua o més, si cal, anant trencant la pasta fins que per ella sola i sense esforç s’ajunti fàcilment.

ELABORACIÓ DE LA TARTA TATÍN
Un cop feta la pasta trencada dolça deixeu-la reposar. Tot seguit peleu les pomes, partiu-les per la meitat i traieu-ne el cor; fregueu-les amb llimona i talleu-les en mitges rodanxes un xic primes. Prepareu un motlle de 22 o 24 cm, unteu-lo, i emposeu-lo amb sucre (50 grs). Col·loque-hi les rodanxes de poma en filera, posant-les al revés de com les posaríeu normalment, pensant que després haureu de tombar la tarta; poseu-hi trossets de mantega i emposeu-ho amb una cullerada de sucre; feu-ne dues capes més, de la mateixa manera, i acabeu amb mantega i sucre. Pinteu tota la vora amb clara d’ou una mica batuda.
Estireu la pasta trencada i poseu-la sobre les pomes, tapant-les, i fent que la pasta penetri per tot el voltant; pinteu-ne la superfície amb la clara. Poseu-la al forn una mica fort uns 30 minuts. Un cop cuita, es deixa refredar una mica; traieu-la del motlle, abrillanteu-la i empolseu-ne tota la vora amb ametlles torrades.

Nota. Abans de treure-la del motlle es pot caramel·litzar sobre el foc, un cop desemmotllada, se li pot cremar sucre. De totes maneres, són unes postres excel·lents.



12 comentaris:

  1. Hola guapa!!!!
    Quina tarta tatin t'has marcat ehhhh...m'encanta! jo encara no m'he animat mai a preparar-la, però aviat caurà! t'ha quedat molt bona!

    Per cert, sí que vaig ser jo que et va deixar el comentari al Facebook, des de la meva pàgina de My Lovely Food....perquè et surtin tots els missates, en el perfil a sota de les fotos veuràs que posa todos (mejores mensajes) i a la fletxeta has de marcar todos (más recientes) llavors t'apareixeran.....sino vas a publicaciones ocultas ja que a vegades també van a parar a allà...bufff quin rotllo!
    Molts petonets Gemma!

    ResponElimina
  2. Jo el que faig és caramelitzar una miqueta la poma i el sucre i posteriorment afegir la pasta per sobre :)

    Visca la Tatin, mareta meva :)

    ResponElimina
  3. Que bo!!!! Quina pinta més deliciosa!! Provaré a fer-la que crec que t'ha quedat espectacular.
    Salutacions

    ResponElimina
  4. Té una pinta deliciosa! I amb la massa trencafa fet a casa encara té més mèrit. Jo la preparo amb la massa de La Cocinera i a casa agrada força...

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  5. M'encanta la tatin i amb una mica de gelat per sobre ja és la bomba. T'ha quedat preciosa i com dius, molt millor feta la masa brisa a casa!!

    Molts petonets bonica!! :)

    ResponElimina
  6. Doncs a la tercera va la vençuda perquè el resultat és espectacular.
    Petons.

    ResponElimina
  7. M'encanta la tatin, de totes formes i maneres! Clar que si la massa de la base a sobre la fas tu... encara és més bona ;)

    ResponElimina
  8. Hola guapa!
    Quant de temps!! és que tot i que miro molt els blogs, comento poc, perquè el temps que la Joana fa la migdiada ha de donar per fer moltes coses (la MEVA migdiada, rentar plats, desestendre roba, fer el blog, ...ja saps de què va...).
    M'agrada molt aquesta tatín i les fotos que has fet! Ja veig que cada dia en fas de més boniques!
    Un petó!!

    ResponElimina
  9. Gemma deliciosa la tarta, qué rica se ve de verdad, me encanta como te ha quedado. besitos guapa y feliz día..

    ResponElimina
  10. Ha valgut la pena el tercer intent, a la vista esta fantàstica, ja ma l’imagino a la boca Ummm
    Petons

    ResponElimina
  11. Hola guapa tu

    anoto la teva recepta, m´encanta de tota manera, sobre tot si son de poma

    Per cert el comentari que fas de la pel-licula de la Julia, veritat que es fantastica , la he vist 3 cops, ,,,je,je

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  12. Parlant de tenir ganes de menjar-ne... veient les teves fotos, aquestes ganes són ara mateix!!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!