6.2.12

Sandvitx gelat

Amb el temps, però, vaig començar a ser conscient de la situació. Bé, sol passar, no? M'he adonat que hi ha coses que donem per fetes que són importants. Coses com la família, el parentiu, el passat... Són aquelles coses que ens fan ser qui som, i el pare se les va arrabassar a la Nell. No era la seva intenció, però ho va fer.

El jardí oblidat
Kate Morton


Continuem amb les receptes de Nadal, concretament amb les postres de cap d’any, tot i que amb les temperatures baixes d'aquests dies no ser si és una recepta massa idònia!

Els vaig dir que acceptava qualsevol proposta mentre no fos un pastís, tot menys unes postres amb una elaboració molt llarga, feia tres dies que havíem celebrat l’aniversari d’en Marc i estava una mica saturada de tanta cuina. I llavors va i em diuen: - Gelat!!! - Gelat??? I quin gelat voleu? – De vainilla!!! I voilà!, de cop vaig recordar la recepta del sandvitx gelat del blog La receta de la felicidad, el tenia pendent feia temps i aquesta era una ocasió perfecte, encara que per no voler res massa laboriós...! No és difícil però si que té una elaboració una mica llarga.

Abans d’anar per la recepta si que us he de dir que la recepta del gelat de vainilla que se’ns proposa porta molta nata i apaga una mica el gust de vainilla, o sigui que si voleu un gelat de vainilla amb gust de vainilla podeu substituir-lo per aquest, us quedarà igual de bo. Fa pocs dies la vaig tornar a repetir, van tenir molt d’èxit i me’n demanaven un bis, i els vaig fer amb aquesta segona recepta del gelat de vainilla. Boníssimes les dues opcions!


INGREDIENTS PEL GELAT DE VAINILLA
250 ml de llet
250 ml de nata
150 grs de sucre
30 grs de maizena
1 vaina de vainilla
3 rovells d’ou
250 ml de nata per acabar de muntar el gelat


INGREDIENTS PER LA GALETA
100 grs de sucre
65 grs de farina
35 grs de cacau pur en pols
1 ou gran
115 grs de mantega fosa
un pessic de sal
un pessic de vainilla en pols

ELABORACIÓ
Comencem pel gelat de vainilla fent una crema. En un cassó posem 125 ml de llet, la nata, el sucre i la vaina de vainilla i a foc mig deixem que arrenqui el bull. Mentrestant, en un bol a part, desfem la maizena en els 125 ml de llet restants i hi afegim els rovells d’ou batuts. En el moment que la primera mescla comenci a bullir en retirem la vaina de vainilla i hi afegim la segona mescla. Ho tornem al foc i a mig foc ho anem remenant contínuament fins que s’espesseeixi, sense deixar-ho bullir. Ho retirem del foc i ho deixem refredar, remenant de tant en tant, i un cop tèbia la crema la tapem amb un paper film perquè no se’ns hi faci crosta i ho deixem a la nevera fins que sigui ben freda. Com més freda millor. Per finalitzar muntarem els 250 ml de nata restants ben freda i els afegirem a la crema pastissera en molt de compte, de dalt a baix. En aquest punt començarem el procés de gelar la crema col·locant-la dins la geladora o, en absència d’aquesta, en un recipient metàl·lic dins el congelador, ni de plàstic ni de vidre, perquè sinó trigaria molt més a gelar-se. Passats 45 o 60 minuts, si fa no fa, depèn de la temperatura que agafi el congelador, el gelat ha d’haver començat a prendre’s pels costats, quedant encara tou pel mig. Aleshores es treballa amb una forquilla o bé amb un batedor fins que es tingui una crema espessa i fina. La precaució de batre’l a mig gelar fa que el gelat no cristal·litzi. Repetiu aquest procés dues o tres vegades més cada 30 o 40 minuts i llest, ja tenim el gelat de vainilla apunt per quan calgui muntar el sandvitx.

Per fer la galeta del sandvitx farem una planxa de pa de pessic de la següent manera. Primer de tot cal batre el sucre amb la mantega fosa. Tot seguit hi afegirem l’ou i ho tornarem a mesclar bé abans d’afegir-hi la farina, el cacao pur en pols, el pessic de sal i la vainilla en pols i que quedi tot molt ben unit. A continuació prepararem la safata del forn amb paper sulfuritzat engreixat amb una mica de mantega i hi extendrem la massa.. Ho courem al forn uns 8 o 10 minuts, no més, i ho traurem per deixar-ho refredar completament abans no muntem els sandvitx amb el gelat de vainilla.

Per muntar els sandvitx cal treure el gelat de vainilla del congelador una estona abans perquè quedi una mica tou i el puguem estendre sobre la planxa de pa de pessic. En aquest punt seria molt millor tenir apunt la planxa de pa de pessic en el moment que fem la última batuda del gelat de vainilla, abans de deixar-lo gelar ja definitivament al congelador, ja que aquest ja està quasi gelat, amb la seva textura cremosa, però suficientment tou com per extendre’l sobre sobre la galeta, ja que és aquí on jo vaig tenir més problemes, ja que al ser a l’hivern el gelat era un bloc de gel bastant dur i va costar una mica de que estigués a la textura desitjada per extendre’l bé. A l’estiu aquest problema ja no existirà! Doncs bé, seguim. Agafem la planxa de pa de pessic i la partim per la meitat de dalt a baix, obtinguen dos rectangles exactament iguals. A continuació estenem el gelat de vainilla sobre un dels rectangles de galeta i ho tapem amb l’altre meitat, com si féssim un entrepà. Mireu que les parts visibles de la galeta siguin les més boniques i si cal polir una mica els costats no ho feu ara, feu-ho després de gelar-ho, us serà molt més fàcil i quedarà molt més bé. A continuació ho emboliquem amb paper film i ho posem al congelador un mínim de quatre hores, o millor d’un dia per l’altre. Un cop transcorregut aquest temps ja ho podem treure del congelador per tallar-ho amb un ganivet en rectangles petits i, si cal, polir una mica els cantons. I els sandvitxos ja estaran llestos per menjar-los immediatament o embolicar-los per tornar-los al congelador per a quan es vulgui.

29 comentaris:

  1. Com m'agraden aquests sandvitx! I han quedat genials! Amb aquesta galeta de cacau deliciós :))

    ResponElimina
  2. Caram Gemma, quina passada! Ara mateix en voldria tenir aquí, es veuen boníssims.
    molts petonets.

    ResponElimina
  3. Brrr yo por ahora paso de helados, por muy de vainilla que sean (son mis favoritos!)

    ResponElimina
  4. Gemma menuda delicia, qué rico te ha quedado, felicidades. besitos y feliz semana guapa!

    ResponElimina
  5. M'encanten les fotos que fas, son precioses!!! Y el gelat sembla boníssim, m'he d'animar a fer-ne algún, que encara no n'he fet mai.
    Petons

    ResponElimina
  6. Espectacular!!! Quin gelat!!!
    Fins aviat!!

    ResponElimina
  7. Es que me encanta tu blog! que maravilla de fotografía y de receta.....aunque haga frío me tomo tu sandwich helado ahora mismo ;) un beso

    ResponElimina
  8. Una estupenda recepta que com no me la guardo per més endavant que ara fa un fred que pela.... Molt ben explicat el procés.. Petons,

    ResponElimina
  9. El gelat és idoni per qualsevol moment i amb aquestes galetes ufff...

    Muas!

    ResponElimina
  10. Tot i la fred que fa, m´en mejaria un de bon gust!
    Oh, i les fotos cada vegada son mes xules!
    PEtons

    ResponElimina
  11. Quina xulada, et va quedar perfecte! Trobo que és molt original presentar aquestes postres així :) Em quedo amb la segona versió amb més gust de vainilla!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  12. A mi els gelats sempre em vénen de gust, sóc de les que pensa que a l'hivern encara són més bons!
    I com a postres d'un àpat contundent, trobo que es posen super bé. M'agrada la presentació amb la galetea en forma de sandvitx, molt original i molt bo!

    ResponElimina
  13. Amb el fred que fa, el gelat me'l guardo per un altre dia... Però té una pinta fantàstica i les fotos són molt boniques!

    Petonets!
    Anna

    ResponElimina
  14. Ai mare meva, quasi em cauen les llàgrimes! publicada des d'aquest matí i ja em trobo 13 comentaris a aquesta entrada! no sabeu la il·lusió que em fa! La veritat és que l'últim canvi d'imatge del blog m'agrada molt i amb la càmara de fotos nova estic gaudint d'alló més fent fotos, no ser si millors però amb molta més il·lusió. Moltes gràcies a tots, sou genials!!!

    ResponElimina
  15. Un postre preciós, el faré diumenge!

    ResponElimina
  16. Me parece una idea estupenda para este veranito. Un besazo.

    ResponElimina
  17. Doncs saps que l'altre dia, tot i el fred que feia, per sopar vam fer poma al forn amb gelat de vainilla? Gema, el teu sandwith és perfecte!! t'ha quedat genial. Molts petonets

    ResponElimina
  18. m'agrada molt aquest gelat, a l'estiu mai mel perdo, pero no ne fet mai. Te que estar bonissim!!!
    Petons

    ResponElimina
  19. Què bo...encara que faci fred...per menjar a la vora d´un bon foquet :)) petonets

    ResponElimina
  20. MmmmMM Me encanta tu sandwich de helado. Esa galleta tan rica, y la vainilla...
    A mí me da igual que tengamos mucho frío, ahora mismo me comería uno... Además si el país mas frío del mundo es donde más helados se comen, por algo será. =p
    Beso0os guapa!!!

    ResponElimina
  21. És per a començar a menjar, menjar, menjar i no parar.
    Nani

    ResponElimina
  22. te ha quedado perfecto!!! La verdad es que con este temporal apetece menos el helado, aunque no a mi, que ayer me comí uno, jajaja

    Salu2. Paula

    ResponElimina
  23. Muchas gracias Gemma :)) Actualizaré la entrada con link a tu blog, las fotos son muy chuclas!

    ResponElimina
  24. Estas un poquet bojeta! en el fred que fa! pero saps? m'agradat molt i les fotos son molt xules. :-)

    ResponElimina
  25. Doncs tot i el fred que fa, que bé m'aniria un gelat d'aquests!!!! La foto és tan maca, que un s'enamora d'aquest gelat a primera vista!!!
    Petons

    ResponElimina
  26. Gemma, jo gelat menjaria a totes hores i més si és de vainilla, és el meu preferit. M'encanta el sandvitx que has preparat, de luxe!!! Petonets.

    ResponElimina
  27. yo con el frio que hace no me apetece pero en otra estacion no me lo perderia,ahora que si mi mujer lo ve se lo come al momento,te ha salido un genial helado y las fotos magnificas,felicidades por todo
    peto

    ResponElimina
  28. Aunque haga frío este bocado es irresitible¡¡ además con esas fotos quien le dice que no.

    Besotes

    ResponElimina
  29. Irresistible con esta foto, me encanta el contraste de la vainilla y la galleta de chocolate, me encantan todas tus fotos, voy acabar de ponerme al día, echaba de menos estas últimas semanas pasear tranquilamente por mis cocinas favoritas. Besos, Teresa

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!