22.9.11

Flam de verdures

No m’havia adonat que els pendents ens havien situat en una elevació privilegiada que ens permetia contemplar aquesta vista.
De vegades, a la vida passa el mateix; la dificultat dels pendents fa que t’oblidis que no deixes de progressar i de continuar pujant.

Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue’m vine.
Albert Espinosa

No acabo d’agafar el vol en aquest retorn a la normalitat. Retorn a la feina, les mateixes cares de sempre, nous horaris escolars, que ens porten de corcoll a tots els pares i mares, i inici de la temporada futbolística, una altra mena de secta. Aquesta setmana ja estic una mica saturada i ja començo a veure-li el nas al cap de setmana.
El diumenge anem a fer la travessa Vallter-Núria, bé, o almenys aquest és el propòsit, i ho dic perquè per mi és un gran repte, tot i que puc dir que gaudiré de l’ajut de molt bona companyia durant la travessa.
Amb tot plegat encara no he tingut temps de posar-me a la cuina i vaig tirant de receptes que he anat fent durant aquest estiu i que no havia publicat encara.



Aquest flam es pot fer amb qualsevol tipus de verdura o hortalissa i en qualsevol format. Jo l’he fet amb pebrot vermell, carbassó i patata i en format individual (li estic traguent un rendiment a aquestes tartaletes!), però la Montserrat Seguí ens proposa fer-lo amb pastanaga, patata, mongeta tendra, cols de Brussel·les, espinacs i una mica de col-i-flor, i en un motlle tipus cake. Doncs anem per la recepta!

INGREDIENTS (per a 4 o 5 persones) (per a la versió de la Montserrat Seguí)
½ litre de llet
4 ous
3 pastanagues grosses
2 patates mitjanes
100 grs de mongetes tendres
100 grs de cols de Brussel·les
300 grs d’espinacs
Una mica de col-i-flor
25 grs de mantega
sal, pebre i nou moscada

INGREDIENTS (per a 8 o 10 tartes individuals) (per a la meva versió)
½ litre de llet
4 ous
2 carbassons mitjans
2 patates mitjanes
1 pebrot vermell
25 grs de mantega

ELABORACIÓ
En el cas de la recepta de la Montserrat Seguí ella bull les verdures per separat: les patates i les pastanagues per una banda, les mongetes, els cols i la col-i-flor per una altra, i, per acabar, els espinacs sols. Un cop cuita la verdura s’escorre, es deixa refredar i es sofregeix amb la mantega i una mica d’oli. En el meu cas vaig fregir tant els carbassons, com les patates com el pebrot vermell tot per separat, cadascun per la seva banda.
Tot seguit bateu lleugerament els ous i assaoneu-los amb sal, pebre i nou moscada; aboqueu-hi la llet bullent i barregeu-ho bé, batent un xic amb el batedor. A continuació afegiu-hi totes les verdures; col.loqueu en el motlle escollir, untat i amb paper també untat, en el fons. Coeu-ho a forn regular uns 40 minuts aproximadament, fins que vegeu que s’ha pres.
Un cop cuit, és millor deixar-ho refredar del tot; quan l’hagiu tret del motlle, abans de servir-lo, escalfeu-lo un xic al microones, al forn o al bany maria.

Nota. Tingueu la precaució de sofregir bé les verdures abans de barrejar-les amb la llet i els ous, perquè així evitareu que el flam desprengui aigua un cop cuit, i aconseguireu que quedi més consistent i que en servir-lo el pugueu tallar millor.


10 comentaris:

  1. Que rico se ve, que delicia y con lo que me gustan las verduras!!!
    me encanta.
    Besos

    ResponElimina
  2. Ja veurás com poc a poc tot torna a la normalitat! de moment gaudix d'aquest cap de setmana amb bona companyia i aquesta magnífica excursió!!! molts petonets i benvinguda

    ResponElimina
  3. A mi m'encanten aquests flams, són molt versàtils i admeten moltes variacions.
    I agafar el ritme també m'està costant molt! :(
    La travessa Vallter-Núria és molt bonica, ja veuràs com podràs de sobres! Per mi és una excursió amb un significat especial, ja que els meus pares es van conèixer fent aquesta travessa, de manera que gràcies a ella puc dir que sóc en aquest món! ;)
    Molta sort i disfruta de la muntanya!

    ResponElimina
  4. Hola guapa ,qué rico y sano que es este flan, me gusta. besitosss

    ResponElimina
  5. Sí que costa això de lligar horaris i agafar el ritme, tens tota la raó! Jo, quan sóc al setembre, sempre penso que aquest any no me'n sortiré, però després agafo la rutina diària i deixo que tot vagi seguint el seu curs, o sigui que deixem que passin les primeres setmanes i tot s'anirà posant a to! Segur que aquests flams que has preparat hi ajudaran, es veuen maquíssims!

    ResponElimina
  6. Anònim22.9.11

    Sí que és dura la tornada a la rutina... però amb un flam tan bo tot es porta millor!!! Quina pinta!
    Petonets!
    Sandra

    ResponElimina
  7. Gemma, ens has tornat molt muntanyenca!
    Aquest flam ha de ser boníssim, m'encanten de verdures.
    Bon cap de setmana i molta força per la travessa.

    ResponElimina
  8. Això és un plat de festa :)
    Que macos i bons!!

    ResponElimina
  9. Hola guapa!!! m'agrada veure't en moviment encara que sigui menys del que voldries. Entenc que quan es tenen fills juntament amb la feina i la casa aboserveixen la major part del dia, per això encara té més valor cuinar i ensenyar-nos aquestes delícies!! aquest flan és molt i molt gustós!
    Un petonàs!!!!

    ResponElimina
  10. Quin flam més bonic!! T'ha quedat precióS.

    Una abragada

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!