27.9.13

Pastís de mores silvestres i pomes + {benvinguda a la tardor}

Tardor, envaeixes el meu món, llàgrimes vessades d’amants d’estiu que es diuen adéu cicatritzen a poc a poc. Els meus dies es tenyeixen de nou, ocres i daurats transformen la natura i nous fruits emplenaran la nostra taula de sabors i color. Sopes i cremes fumejants abrigaran els dies més freds, festes de tardor vestirem amb mil pastissos, i a pas lent, amb el compàs del trepig de les fulles, gaudirem d’aquest camí cap a uns altres temps.


A finals d’agost i durant el mes de setembre és la millor època per recollir mores, tot i que al meu poble (La Selva) ja són passades. De fet no se’n troben gaires. Fa uns dies una mestressa m’explicava que això és degut a que cada any passen la desbrossadora per netejar camins i arrasen amb tot el que troben, llavors els esbarzers ha de brotar de nou i no fan fruits, són les plantes velles les que en donen.


A l’hora d’escollir les mores ens hem de fixar que el seu color sigui brillant i intens, fermes i seques, ja que les toves i humides es fan malbé. A casa es conserven en perfectes condicions fins a 3 dies dins la nevera. No hem d’escollir les que no estiguin madures pensant que a casa maduraran, doncs no ho faran.

Són especialment riques en vitamina C, però el que realment caracteritza aquests fruits és la seva abundància en pigments naturals de acció antioxidant, tot i que no s’ha de menystenir d’alt contingut en fibra, són un bon remei contra el restrenyiment.


Durant una de les meves passejades de finals d’estiu vaig recollir just uns 150 grs de mores, les necessàries per fer aquest pastís, molt semblant al de pomes que vaig publicar fa uns dies, és que a casa ja es respira la tardor!


INGREDIENTS
175 grs de farina
Un pessic de sal
100 grs de mantega
75 grs de sucre
150 grs de mores
350 grs de pomes, sense cor i ratllades
3 ous
Sucre de llustre

ELABORACIÓ
Engreixeu un motlle de 20 cm de diàmetre. Tamiseu la farina juntament amb la sal sobre un bol i treballeu-la amb la mantega fins que s’hagi unit. Afegir-hi el sucre i les fruites. Incorporeu-hi els ous d’un en un mentre ho aneu removent amb una cullera. No els bateu. Bolqueu la preparació en el motlle i coure-ho en el forn pre-escalfat  durant 45-55 minuts, o fins que el pastís estigui ben cuit, però lleugerament sucós en el centre. Si es desitja s’hi pot espolsar sucre de llustre pel damunt.

Font: El campo en casa – Linda Burgess i Rosamont Richardson  - Editorial Optima

21 comentaris:

  1. Veig que tornes a estar en "racha", Gemma, per què t'han sortit unes fotos precioses!!! I que bo ha de ser!!! Per cert, el joc de te, és una auténtica cucada. Sí que és veritat que malgrat el temps, ja es respira tardor... :) Una forta abraçada i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  2. Gemma qué pastel más delicioso, si ya me gusta con manzana, con moras ni me lo imagino pq me gustan mucho...si encuentro cuando voy a andar por el monte no puedo resistirme ajajaj....besitos y buen finde guapa

    ResponElimina
  3. Tiene muy buena pinta!!! Hay que probar de hacerlo ;)

    ResponElimina
  4. Mira el pastís del que em parlaves de mores i poma!!! Que bo Gemma!! Em sembla espectacular...quina barreja de gustos!! Te pinta de tenir una superficie ben cruixent!! Petonets guapa i bon cap de setmana. MAR, de EQNME

    ResponElimina
  5. Tens raó, cada vegada costa més trobar móres! Ficades dins d'aquest pastís han de ser un luxe!

    ResponElimina
  6. Nyam!! les mores m'agraden en qualsevol recepta, que bones són eh!!? i combinades amb la poma queden boníssimes!! un petó i bon cap de setmana!!

    ResponElimina
  7. Nosaltres aquest any hem fet una bona collita de móres, ha estat molt bon any, oi?
    Combinades amb les pomes, no imagino un destí millor que aquesta coca. Ara mateix n'agafaria un bon tall per esmorzar :)

    ResponElimina
  8. m'encanta el text i les fotos, tot plegat preciós!
    una abraçada,

    ResponElimina
  9. Anònim28.9.13

    Felicitats per les receptes que comparteixes amb nosaltres? una pregunta! fa falta llevat quimic per aquesta recepta???

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim28.9.13

      La recepta orginal no en porta, però si n'hi vols posar no hi' farà cal mal,pujarà més. El meu es veu més baixet perquè el motlle és massa gros,però el de la foto del llibre es veu més alt. Gràcies per comentar!

      Elimina
    2. Anònim29.9.13

      Moltes gràcies! ;P

      Elimina
  10. Qué rico! A mí me cuesta pensar que ya estamos en Otoño. Me niego. Todavía necesito despedirme del verano.
    Hace 10 días fuimos a coger moras, y tuve un incidente tremendo con una estúpida ocurrencia. Pero finalmente, pude hacer mi receta. Ya veras. Ojalá salga bien. Besos.

    ResponElimina
  11. Ja t'ho vaig dir, però és fantàstic aquest pastis.
    Bon diumenge!

    ResponElimina
  12. Quina preciositat de fotos!! M'encanten, fins i tot m'agraden més les de les mores i la tetera que la del pastís. T'han quedat molt maques, amb una llum molt xula.
    El pastís te molt bona pinta, m'agrada la combinació de mores i pomes tot i que jo li hagués posat un toc àcid per contrastar o una mica de xocolata :)

    Petonets!!

    ResponElimina
  13. Espectacular Gemma!!

    ResponElimina
  14. Gemma, adoro esos paseos de otoño en los que vas recogiendo cositas por el bosque!!..son momentos mágicos, que hacen que me cueste un poco menos dejar el verano atrás :)
    Con esa recompensa de preparar tu linda tarta...aún más!!!..que bien saben las tartas en otoño!!!!
    Miles de besitos preciosa recogedora de frutas del bosque!!! :)

    ResponElimina
  15. Tiene una pinta estupenda y las fotos son muy bonitasç

    Besos
    Miguel
    lareposteriademiguel.com

    ResponElimina
  16. Holaaaa Gemma!
    Tenia moltes ganes de poder deixar-te comentaris. Anava passant els posts i amb ganes de poder-te dir quan boniques les fotografies. Un pastís d'allò més i la natura que hi afegeixes fan un adorable conjunt. Aviat tindràs noticies meves. Moltes gràcies pels teus comentaris que tant m'alegren.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  17. Gemma té una pinta tremenda!!! I encara no he esmorzat!!!! M'enduc la recepta...
    No em canso de dir-te que fas unes fotos precioses.
    Petonets bonica

    ResponElimina
  18. Que delicioso pastel Gemma.LAs moras le tienen que dar el toque absoluto de gracia.
    Me lo llevo,en cuanto vaya a la Boquería me traigo una safata de moras...me chiflan!!

    CAriños

    ResponElimina
  19. Anònim25.10.14

    Això fa molt bona pinta. El vull fer, però a quina temperatura s'ha de coure? 180?

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!