19.3.12

Crema catalana {1080 recetas de cocina}

La crema
quan crema
no és bona crema.

Cal deixar-la reposar
i posar-la a la nevera
per fer postres l’endemà.

L’endemà fa un tel gruixut
que si se’l toca per sobre
sembla ben bé de vellut.

Dessota hi ha un mar molt dolç
que fa ben poques onades
i agrada a moltes i molts.

La crema
quan crema
no és bona crema

Miquel Martí i Pol


Avui és Sant Josep, i toca menjar crema de Sant Josep! I no és casualitat que per aquestes dates sigui tradició menjar-ne, sinó que és degut a que l’inici de la primavera la llet de les vaques i ovelles començava a ser més abundant  ja que aquestes havien criat, i també els ous eren més abundants a les cases de pagès ja que les gallines solien pondre més ous que durant els mesos més freds.


Avui us en porto una recepta de 1080 recetas de cocina de Simone Ortega. Totes les receptes de crema catalana són bastant semblants, però aquesta té la peculiaritat que abans d’abocar-la a la plata o plats individuals es passa per un colador de forats grans (xinés o passapurés), quedant així d’una textura una mica més fina. Desitjo que us agradi.


INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
1 l de llet
8 rovells d’ou
10 cullerades soperes de sucre (6 per la crema, 4 per cremar-la)
La pell d’una llimona
1 branca de canyella
1 ½ -2 cullerades soperes de farina de midó (o de maizena)

En un cassó es posa la llet a bullir amb 4 cullerades de sucre, la branca de canyella i la pell de la llimona.
Mentrestant, en un bol de vidre es baten els 8 rovells d’ou amb 2 cullerades de sucre i la farina de midó (o la maizena). Es bat bé, i quan estigui tot ben barrejat i sense grumolls la maizena, s’agafa un cullerot de llet del cassó quan estigui començant a bullir (és a dir, quan es formen bombolletes al voltant del cassó) i s’aboca a poc a poc als rovells. Un cop ben desfet, s’aboca això en el cassó, s’abaixa una mica el foc i, sense deixar ni un moment de donar voltes amb una cullera de fusta, es deixa coure 5 minuts que cogui molt suaument.
S’aboca en una plata o en plats individuals, colant-la per un colador de forats grans (xinés o passapurés), i es deixa refredar. Es posa a la nevera almenys 1 hora abans d’utilitzar-la.
Quan es vagi a preparar per servir-la a la taula, s’espolsa bé amb sucre i amb una planxa de ferro o el ganxo d’una cuina de carbó es posa roent i es pressiona amb delicadesa les natilles perquè al sortir fum es formi caramel.
Això no es pot fer amb molta antelació, perquè es desfà amb la crema.

Nota. Es venen en els comerços unes planxes rodones, amb mànec, especials per cremar el sucre.

26 comentaris:

  1. Bona crema i moolt bones fotos!
    Petons

    ResponElimina
  2. Visca les tadicions! A casa també les seguim, tot iq ue aquest any la farem més tard, que avui tenim festa i hem marxat el cap de setmana a fora. A tu t'ha quedat sensacional!

    ResponElimina
  3. Bonissima !!! té tan bona pinta que ara mateix hi clavaria la cullera:
    petons i Feliç dia de Sant Josep

    ResponElimina
  4. M'ha agradat molt aquest post Gemma, les fotos, la poesia inicial, i la recepta, que bona!!!
    Petons

    ResponElimina
  5. Avui a la majoria de cases menjarem crema!!! I que duri aquesta tradició tan dolça, oi? T'ha quedat fantàstica!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  6. quin partit li estas treient a aquest llibre nena. La crema es boníssima, però saps que fins fa molt poquet sempre la demanava sense cremar???? petonets

    ResponElimina
  7. Si queda una textura más fina seguro que estará aún más rica.
    Tiene un aspecto fantástico!!
    Petons

    ResponElimina
  8. Gemma, que maques les fotos! I que bé aquest truquet perquè la crema que di més fina...
    Ah i també m'ha agradat saber que és tradicional perquè les gallines ponen més ous...és clar, com que el dia s'allarga...

    Petons!

    ResponElimina
  9. Mira, no coneixia el pq de fer avui aquesta recepta!! Jo també n'he fet, encara que lluny , respecto i segueixo totes les costums. M'encanten les fotos. Un petó

    PD; vas encertar, jajaja, som de la mateixa quinta, lo millor!!!!

    ResponElimina
  10. Que n’és de bona la crema catalana, preparar-la per el dia d’avui el fa més festiu, tot i que sigui dia feiner.
    Petons

    ResponElimina
  11. Acabo d'aterrar al teu bloc i em penso que has guanyat una seguidora de més. Unes fotos precioses, fins ben aviat! ;)

    ResponElimina
  12. Es la tercera crema que veo hoy... al final haréis que me levante de la silla y me ponga a preparar una!!! ;). Besos.

    ResponElimina
  13. Gemma la semana pasada en un Restaurant francés probé esta rica crema catalana con ese dorado hermoso ,tu crema luce perfecta es una maravilla,bellas imágenes,abrazos y abrazos

    ResponElimina
  14. Quina bona pinta!!!
    M'emporto la cremada m'encanta el crunch que fa el sucre i aquella dolçor amarga que li dona a la crema!!

    ResponElimina
  15. Tendra entrada que ens porta al passat!!!! la olor del sucre cremat.... un viatge!!!! Com sempre, unes fotos impecables. M'ha encantat l'explicació de la profusio de llet i ous...i a la teva crema.... llet auténtica oi?

    ResponElimina
  16. Muchas veces con mi trabajo en la pastelería me sobra unas cuantas yemas y no se bien que hacer. La idea de probar la crema catalana me tienta mucho, y más después de ver tus fotos!
    Cariños

    ResponElimina
  17. Ui, ui, ui, a mi em costaria esperar un dia per tastar la crema!
    Petonets.

    ResponElimina
  18. Hola, Gemma, de nou per la teva cuina!!
    Sorpreses: Una que participes en el megaprojecte de "1080 receptes". Enhorabona!! i moltes felicitats! quina il·lusió per tu i tot el grup.
    Dos: Hem fet les dues crema catalana!! quina coincidència!! Moltes semblances...
    Encantada de visitar-te i compartir , per ara un molt bon dia. Les fotos perfectes,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim21.3.12

      Moltes gràcies pel comentari! però no voldria confondre a ningú, jo no participo a 1080 fotos de cocina, només he publicat una recepta del llibre que fa uns mesos em vaig comprar i m'agrada molt.

      Elimina
    2. Bé, en tot cas, el llibre és tot un clàssic i molt útil. nO pesa, va bé per anar per la cuina el podem portar a dins del bolso..:))
      Podem trobar quasi de tot!!
      Felicitats un molt bona presentació, una foto molt atractiva.
      Molt bona compra Gemma!!

      Elimina
  19. This really look delicious. I am new to your blog and have spent some time browsing through your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ResponElimina
  20. Saps que tenim l'entrada que havíem de penjar per Sant Josep (ens falten les fotos del taller) i comença amb el mateix poema!!!!!!!
    Que bona la crema, vaig a menjar-ne una mica...
    petonets

    ResponElimina
  21. Wowww!! Ens encanta la crema catalana feta a casa!! mmmm!!! :D

    petonets!!

    ResponElimina
  22. Yo soy de las clásicas, Gemma. Una cremita catalana como esta y me tienes contenta por el resto de la semana :)

    ResponElimina
  23. T'ha quedat simplement.... Perfecte!! petonets

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!