7.3.12

Coliflor amb beixamel {1080 recetas de cocina}

D’això ja fa uns mesos, mentre mirava entre els prestatges d’una llibreria vaig topar de nassos amb aquest llibre. No n’havia sentit a parlar fins llavors, fins que la Míriam, de El invitado de invierno, la Sandra, de La receta de la felicidad, i la Pamela, de Uno de dos, van engegar el projecte 1080 fotos de cocina, on, amb l’ajut d’unes fantàstiques col·laboradores, estan il·lustrant aquest receptari en què fins ara cap de les seves edicions ha arribat a les nostres mans amb fotografies de les receptes.

Durant aquest darrers mesos n’he anat fent algunes receptes, coliflor amb beixamel, crema catalana, patates guisades amb pebrots verds, flam clàssic, i que de mica en mica aniran veient la llum en aquest blog.

És un receptari fantàstic i alhora molt peculiar, amb unes receptes molt ben explicades, ideal per aprendre a cuinar. Algunes de les coses que m’han cridat l’atenció és que s’hi utilitza molt com a unitat de mesura les cullerades, i també la recomanació del vi ideal per prendre en cadascun dels plats. També us aniré transcrivint alguns tresors amagats com la nota del final de la recepta de la crema catalana:
Nota. Se venden en el comercio unas chapas redondas, con mango, especiales para quemar el azúcar.


Doncs bé, anem per la primera recepta, coliflor amb beixamel.


INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
1 coliflor mitjana (1 ½ kg)
Suc ½ llimona
30 g de mantega
2 cullerades soperes d’oli
2 cullerades soperes de farina
½ l de llet freda
75 g de gruyère ratllat
Aigua
Sal

ELABORACIÓ
Es cou la coliflor en rams de la següent manera: es separen els rams de la coliflor i es pelen una mica els troncs perquè quedin tendres al coure-les. Es posa en aigua freda amb el suc de ½ llimona per remullar-la i netejar-la. En una olla s’hi posa aigua abundant i sal i quan bulli s’hi posa la coliflor, un raig de llet i es deixa coure destapada. Un cop tendre (es prova un tronc; per a una coliflor d’1 kg uns 20 minuts més o menys) s’escorre amb un colador gran amb compte perquè no es trenqui i es refresca amb un raig d’aigua freda; després s’acaba d’assecar sobre un drap net.
Un cop escorreguda, es col·loca en una plata de vidre o de porcellana resistent al forn.
En una paella s’hi posa l’oli a fondre amb la mantega, s’hi afegeix la farina i s’hi dóna unes voltes amb un batedor. S’hi afegeix llavors la llet freda, a poc a poc, donant voltes constantment. Es sala i es deixa coure uns 10 minuts. S’aboca aquesta beixamel per sobre la coliflor. S’espolsa amb el formatge ratllat i es posa al forn per gratinar.
Un cop ben daurada la beixamel, es treu i es serveix amb la mateixa plata.


Una curiositat! Mentre escrivia aquesta entrada, i llegint sobre Proyecto 1080, m’he adonat que la primera edició de 1080 recetas de cocina de Simone Ortega és de l’any 1972, any en què vaig nèixer :)

16 comentaris:

  1. Caram, quines fotos tan maques. Aquest projecte és fantàstic, perque realment és un llibre que està a tantes llars que entre tots ens el podem fer una mica nostre :)

    ResponElimina
  2. Quin plat de coliflor! Té una pinta boníssima!! M'agradaria veure aquest llibre, m'agraden molt els llibres antics de cuina, i com tu dius, de vegades es treuen frases que son autèntics tresors.
    Petons!

    ResponElimina
  3. aix Gemma, avui només et comentaré la foto, perquè la coliflor no puc! no soporto la seva olor ni tampoc el gust! jajajajajaja. El gratinat sembla boníssim. Molts petonets guapa

    ResponElimina
  4. Uno de mis platos predilectos...la coliflor con bechamel y gratinada con queso...ummmmm! que rico verdad? un besito

    ResponElimina
  5. No me gusta mucho la coliflor, pero si me la pones con bechamel me la como con los ojos cerrados! Hay que ver cómo gana de esta forma, eh??? Besos.

    ResponElimina
  6. Me encanta esta forma de preparar la coliflor!
    Se ve estupenda en la primera foto, que bonita!
    Besos

    ResponElimina
  7. Nos llevamos 3 años ejejej, qué jovenetas somos ajajaj. Esta coliflor está rica no riquíiiisima, me gusta mucho como la has preparado y la has presentado estupenda. besitos guapa

    ResponElimina
  8. Anònim7.3.12

    A mi la coliflor m'agrada, tot i que no en faig mai! Amb aquest gratinadet fantàstica
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  9. La coliflor amb beixamel m'encanta, encara que faci pudor, jejeje. Però m'agraden molt més les teves fotos!!! Creus que d'aquí 5 anys en sabré tant com tu? no ho dubtis: NO!!!!! jajajaja
    Boníssima la chapa redonda con mango, llàstima que ara tothom la cremi amb bufador...
    petonets

    ResponElimina
  10. Aixxx que aquesta és la que vaig ilustrar jo a les 1080 fotos de cocina :) és tot un clàssic deliciós! m'necanta!!! t'ha quedat fantàstica! i espero amb ganes veure la resta de receptes que has anat fent. Molts petonets bonica....sento no passar-me tant sovint, pel Facebook et vaig llegint :)

    ResponElimina
  11. Tot un clàssic sensacional. Jo tampoc coneixia aquest receptari, però els està quedant un recull de fotos molt xulos, oi?

    ResponElimina
  12. Huy Gemma, aquest llibre de la Simone Ortega es el mes VENUT de la història... al Cervantes de Chicago vaig veure una edició amb anglès i dibuixos del Mariscal... és un llibre que ha estat a totes les cases de les "ames de cases" interesades en millorar o apendre.. inclós la meva mare en tenia un petit, amb les tapes ja tot brutes de consultar-lo. L'unic inconvenient era i es la falta d'imatges que les nostres companyes estàn solventant amb nota sobresalient. Si la Simon hi fos, es cauria d'esquena i s'emocionaría!!!!
    Be, i de la coliflor amb bechamel i la teva fotografia, qeu dir!!! està fantàstic!!!
    I el poc gent sap que la Simon, era francesa d'ascendencia, però va agafar el cognom del seu marit, com era llevors costum.

    ResponElimina
  13. Gemma, feliz día de la mujer. Que siempre nos sigas deleitando con tu cocina, aunque sea virtualmente :)

    ResponElimina
  14. Este plato te quedó espectacular , no solo en las fotografías sino también supongo que en su sabor.
    El proyecto de las chicas es hermoso.
    Cariños

    ResponElimina
  15. La coliflor m’agrada de totes maneres, però amb beixamel, es un plat de festa
    Petons

    ResponElimina
  16. Guauuu Gemma, un plat espectacular !!! A mi m'encanta la coliflor amb Beixamel, però es que a més a més a tu t'ha quedat preciosa la presentació !!!!!
    Bon cap de setmana
    Petonets

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!