14.5.13

Cuina saludable

La paraula vegetarià no sorgí de vegetal, tal i com ens podria semblar, sinó que deriva de la paraula llatina vegetus, que significa complet, fresc, ple de vida. Per tan, el seu significat no depèn del que la gent creu que significa, sinó que qui adoptà aquesta paraula per definir a un vegetarià ho va fer, entre altres coses, com una persona que s’absté de menjar carn i peix, podent (o no) menjar ous i llet. Així mateix, es defineix a un lacto-vegetarià com qui consumeix llet i els seus derivats, un ovo-lacto-vegetarià com qui consumeix llet i els seus derivats i ous, un vegetalià com qui no consumeix cap producte d’origen animal i un vegà com qui no menja ni utilitza productes d’origen animal per a cap finalitat.


Amb tot aquest reguitzell de definicions amb què he començat avui hom pot pensar que vull deixar de menjar carns, que a vegades de ganes no me’n falten, ja que cada cop tinc més dificultat per trobar carn i peix de bona qualitat i a un preu raonable, sinó que volia presentar-vos el nou camí a seguir de Fogons, que ja vaig mig iniciar fa un temps amb Les receptes anticrisi i que vull continuar avui amb tot allò que ens ajudi a fer una cuina més saludable i per a tothom.

Intentarem aprimar una mica l’ús de productes d’origen animal molt freqüents a les nostres cuines ja sigui per gustos o hàbits, reduir la quantitat de sucre en la nostra rebosteria, tot això en benefici de més aliments crus, llegums, verdures, cereals integrals, així com adaptar plats ja cuinats i pendents per a celíacs i al·lèrgics a la proteïna de la llet.

Tot plegat serà un aprendre i un gaudir, que compartint ens farà a tots una mica més rics i feliços, no és altre filosofia la d’aquest blog.

Font: La alternativa vegetariana. Vic Sussman

També aprofito per dir-vos que aquests darrers dies he estat fent canvis en la imatge del blog, creant nous índex que ens farà a tots una mica més fàcil la cerca de receptes, amb uns icones que crec que han quedat la mar de bonics ;)

12 comentaris:

  1. Hola Gemma, me has aclarado lo de vegetariano, puesto que yo creía que los vegetarianos sólo podían comer verduras y poco mas, ahora no se como definirme, por que salvo alcohol, que no debo tomar, lo demás lo como todo, gracias gemma por tu aclaración .......saludos paco

    ResponElimina
  2. Bona proposta la de cuinar cada vegada més sa! I m'encanten les novetats que has introduït!

    ResponElimina
  3. Tots hauríem de practicar una cuina i una alimentació saludables, totalment d'acord.
    i m'agrada el canvi de look, les iocnes amb els índexs t'han quedat genials. Felicitats!

    ResponElimina
  4. Gemma, m'encanta aquesta nova filosofia que vols prendre! jo, per a o per b, també cada cop estic consumint menys carn i peix i m'estic decantant per fer més coses vegetarianes, potser també és perquè em van regalar un llibre de cuina vegetariana que fa salivera... ;-)
    T'ha quedat molt xules les etiquetes noves de la dreta, ets una artista!

    ResponElimina
  5. Els canvis són perfectes... jo fa un munt de dies que tinc pendent posar-me amb l'índex del bloc i també volia fer-lo amb imatges... ja et preguntaré com es pot fer, que per ara no tinc idea... petons!

    ResponElimina
  6. una entrada molt interessant.

    ResponElimina
  7. Soc la una nova seguidora, m'agrada molt el teu blog!

    Silvia
    chup-chup-chup.blogspot.com

    ResponElimina
  8. Em sembla molt be Gemma!

    ResponElimina
  9. A mi me encanta comer de todo (lo que me gusta claro, que no me gustan los sacrificios) y las verduras para mi son imprescindibles, y aunque si que la carne no es mi fuerte, si consumo otros productos de origen animal...por lo cual experimentar, crear y disfrutar de este tipo de cocina es uno de mis vicios...me encantan los índices ovalados!!! Quiero tiempo para mi índice de recetas, para dos secciones nuevas...jajajaja, no tengo cara, pero no puedo quedarme quieta.

    Te he dicho que me inspiras siempre y me voy con un rollo tan bonito que espero con ganas tu próxima entrada!

    Un abrazo lindura.

    ResponElimina
  10. I tant que t'han quedat bonics!!!! Està molt xula la nova imatge del blog i es, a mès, molt clara.
    Justament disabte vaig estar parlant amb una nutricionista i ella va insistir-me en la necesitat de menjar de tot i en poques quantitats com a objectiu de l'alimentació. Personalment no m'agraden les postures radicals, la d'aquells que decideixen deixar de pendre làctics, o carn d'una manera definitiva sota ideas mes o menys basades en la salut. Si crec en les decisions presses amb convencimient i amb ideas funamentades radera, com es el teu càs, en que no estàs decidint rès radical sino orientar la teva alimentació cap una vertent mès sana. Perfecta!!!! Em deia precisament la nutricionista que tota la gent que deixa de pendre llet i es pasa a la soja...li pasen dues coses. Que perd la proteína o l'enzima (ara no ho tinc clar) de la lactasa que la permet digerir i en canvi, i per mès que ens venguin especialment a les dones la importancia de la llet de soja, el nostre cos no està preparat para asimilar el calci provinent de la soja..es a dir, que per molt que en tingui aquest no es "util"... així que... hem de tenir en conta el mòn en el que vivim i les generacions culturals que portem alimentant-nos d'una determinada forma. Vaig llegir tambè, paralelament, una contra de La Vanguardia, on un altre expert del tema ens deia que menjar verdures del nostre entorn ens protegeix de certes malalties o contaminants de la zona, doncs la planta primer ja ho ha metabolitzat i ens arriva net a mès a de proporcionar-nos aquets mateixos anticosos per lluitar contra auestes malalties. No se si ho he expresat bé, aquets termes a vegades s'escapen als nostres coneixements.
    Al marge d'això, que ha estat una linea de pensament surgida de una conversa i una lectura sobre el tema, em sembla molt bé el voler alimentar el cos com al esperit...amb inteligencia.
    Un petò molt i molt fort. Segueix clarificant i clarificant-nos a nosaltres.

    ResponElimina
  11. M'apunto a aquesta iniciativa de reduir productes d'origen animal i en general procurar una alimentació més sana. Pero costa, oi? Arreu ens bombardegen de publicitat sobre productes/aliments en absolut recomanables, i tenint petits a casa, es fa difícil que et creguin... En tot cas, és una iniciativa lloable.
    La nova imatge del blog, fantàstica, molt lluminosa, acolorida (gràcies a les teves súper-fotos) i tranquil·la... Felicitats!
    Marta

    ResponElimina
  12. Gemma,
    M'agrada el canvi que li has donat al blog. I m'agrada el concepte de cuina saludable i anticrisi. Realment es pot arribar a menjar molt bé sense abusar de determinats aliments. Jo sóc de les que penso de s'ha de menjar una mica de tot i molt de res. Intento cuinar amb productes de temporada i de proximitat i per a mi això és molt important. Anirem veient tot el que ens proposis.
    Una abraçada i un bon cap de setmana,
    Nani

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!