17.12.12

Tortell de reis + {l’arbre de Nadal}

La vida és maravillosa si no se le tiene miedo.

Charles Spencer Chaplin

D’aquí pocs dies aquest bloc farà 3 anys, i en tot aquest temps dalt aquest escenari, espiant des de darrera el taló com s’omple la platea i desitjant veure cada dia el teatre ple, en tot aquest temps he superat la por al vostre silenci, moltes vegades fruit de llargues jornades laborals, carrets de la compra, piles de roba per rentar o planxar, bolquers, deures o extraescolars, un silenci que no és fruit del desinterès sinó també de temps realitzant una nova recepta, una nova fotografia, un nou repte per compartir. Tot i així a vegades us estranyo.

Fa tres anys no m’esperava ni de bon tros tot el que m’aportaria fer aquell simple clic, obrir aquesta nova finestra a les nostres vides, una finestra que als seus inicis em va servir per buidar el pap, superar moments més o menys difícils, per llavors tornar-me emplenar de tots vosaltres. Moltes gràcies a tots per aquests tres anys, per la vostra companyia.



I ja toquem el Nadal amb la punta dels dits, i a la seva manera cadascú ho celebrarà a la calidesa de les seves llars, en hotels, residències, hospitals, menjadors socials, amb més o menys alegries o tristeses, però malgrat tot, el Nadal serà present en la nostra quotidianitat i un símbol inequívoc que ens envolta durant aquests dies és l’arbre de Nadal.  

Una de les històries de l’arbre de Nadal  diu que al nord d’Europa els bàrbars celebraven l’aniversari dels seus déus guarnint un arbre de fulla perenne a una data propera al Nadal cristià, simbolitzant l’arbre l’univers, on a la copa s’hi trobava el cel i a les arrels més profundes s’hi trobava l’infern. Durant l’evangelització d’aquests pobles, els cristians van agafar la idea de l’arbre canviant-li totalment el significat. Sant Bonifaci, evangelitzador d’Alemanya, va talar un arbre que representava aquests Déus substituint-lo per un pi, arbre de fulla perenne símbol de l’amor al Déu cristià, decorant-lo amb pomes, representant les temptacions, i espelmes, representant la llum de Crist.

Però una altra llegenda ens porta fins a Betlem, on es diu que el petit avet darrera els grans arbres frondosos no podia veure res i després de molt plorar va fer caure una pluja d’estels, que feu somriure al nen Jesús i beneir-lo com a ésser lluminós que des d’aleshores simbolitza la vida i la prosperitat en un natalici.


Els que em seguiu al facebook, fa unes setmanes ja vau poder veure que aquest any, si no hi ha cap contratemps, tindrem tortell de reis fet a casa. Després del doble fracàs de fa dos anys, l’any passat me’n vaig ben estar de tornar-ho a provar, aquest any he aconseguit fer dos tortells amb cara i ulls. La recepta de l’èxit és de la Su de Webos Fritos. Aquí uns en deixo la recepta, però com que una imatge val més que mil paraules, i com que és una recepta amb un procés molt llarg, jo us recomano que visioneu el seu vídeo, una joia.


INGREDIENTS
Sucre glas aromatitzat
120 grs de sucre glas
Ratlladures de mitja taronja
Ratlladures de mitja llimona

Massa mare
70 grs de llet sencera
10 grs de llevat de París
Una culleradeta de sucre
130 grs de farina de força

Per la massa
60 grs de llet sencera
70 grs de mantega a temperatura ambient
2 ous mitjans
20 grs de llevat de París
25 grs d’aigua de tarongina
450 grs de farina de força
Un pessic de sal
Els 120 grs de sucre glas aromatitzat amb les ratlladures de llimona i taronja

Per la decoració:
Ou batut
Sucre humitejat amb unes gotes d’aigua
Taronges confitades
Guindes en almívar

ELABORACIÓ
La massa mare
Desfer el llevat de París amb la llet tèbia. Barrejar amb la resta d’ingredients i fer-ne una bola.
Emplenar un bol amb aigua tèbia i posar-hi la bola de massa mare dins. Quan floti, uns 10 minuts, està llesta per utilitzar-la amb la massa principal.

La massa principal
Desfer el llevat de Paris amb la llet tèbia perquè fermenti.
Posar la farina passada per un sedàs a un bol. Fer un forat al mig de la farina en forma de volcà i tot seguit afegir-hi els ous, el sucre, la mantega, un pessic de sal, l’aigua de tarongina, el sucre glas aromatitzat i la massa mare.
Mesclar tot de forma enèrgica amb una batedora de ganxos o a mà, sempre de fora cap a dins, fins que tots els ingredients s’hagin unit i la massa sigui més manejable.
Tot seguit posar la barreja sobre la taula de treball, prèviament untada amb una mica d’oli per evitar que s’hi enganxi. Començar a amassar amb les mans, també untades amb oli i de fora cap a dins
Quan tinguem una massa elàstica formar un bola i posar dins un bol untant amb oli perquè llevi, unes tres o quatre hores.
Quan la massa hagi doblat el seu volum dividir-la en dues parts, formar-ne dues boles i deixar-la reposar cinc minuts.
Tot seguit donarem forma de tortell a cadascuna de les parts de la massa fent un forat al mig de la bola i anant eixamplant-la amb els dit fins a fer-hi un forat ben generós. Si la massa tendeix a encongir deixeu-la reposar uns deu minuts i la manejareu millor. Un cop tingueu la forma de tortell col·loqueu-la sobre una safata de forn folrada amb paper de forn. Perquè el forat no se’ns tanqui durant el segon llevat i la cocció, hi posarem un cercle d’emplatar o un recipient similar al mig untat amb oli. Deixar llevar tapat amb un drap de cotó unes dues hores, fins que dobli el seu volum.
A continuació, amb un pinzell de silicona pintarem tot el tortell amb ou batut amb molta delicadesa, perquè si sense voler el punxem se’ns desinflarà tot el llevat. El decorarem amb la fruita confitada i amb el sucre barrejat amb unes gotes d’aigua.
Enfornar a 200º, amb calor a dalt i calor a baix, durant 15 o 18 minuts. Els últims deu minuts abaixarem el forn a 180º i si veiem que es torra massa ràpid el taparem amb paper d’alumini.
Deixar refredar sobre una reixeta.


12 comentaris:

  1. Aquí estem un cop mès... una entrada ben emotiva amb el teu quasi-cumplenays.... tu faràs 3 anys i jo 2 aviat... el temps corra i mira, a part de "desfogar-nos" i desenvolupar-nos els blogs ens han permès coneixer gent ben valuosa e interessant.
    Jo tambè faig cada any el rosco de la Su, el millor del mòn mundial! però de crema no l'he fet mai i t'asseguro qeu les teves fotos me n'han fet entrar ganes!!!! El sucre, un altre punt on m'agradaria fer un mos encuriosit!!!!

    ResponElimina
  2. T´ha quedat precios, aquest any tindreu uns Reis amb un tortell espectacular!
    I felictats pels tres anys de blog, segur que en vindran molts mes ;)

    ResponElimina
  3. QUIN TORTELL MÉS PRECIÓS!!!
    A gaudirlo.
    BONES FESTES NADALENQUES :)

    ResponElimina
  4. Por favor esa rosca es una belleza...me fascina!!! Con ese relleno impresionante...en casa les encanta y siempre tengo que hacer dos roscones...aunque este año, ya les he dicoh que solo uno ;)

    Un beso enorme.

    ResponElimina
  5. Acabo de descubrir tu blog, no se que me ha atrapado más, Las recetas, los textos o las fotos.... Seguiré visitándote, felicidades por tu trabajo

    ResponElimina
  6. Uau! Sembla espectacular. I com sempre, molt ben contextualitzat amb fotos i text, Gemma. Compro!!! ha ha ha. petonets

    ResponElimina
  7. Te aseguro Gemma que es de los mas bonitos que he visto...precioso...el color de la crema, la fruta confitada......felicidades !!!!
    Feliz Navidad....un abrazo amiga.
    Miguel
    lareposteriademiguel.com

    ResponElimina
  8. Que roscón más delicioso... Menuda pinta!!!! Y unas fotos preciosas!!!
    Me llevo un trocito para el desayuno!! Besosss

    ResponElimina
  9. Gemma,
    Ets molt valenta! Atrevir-te amb un tortell de reis això és una osadia que no he fet mai.
    A veure si m'hi llenço. Com sempre, no sé amb què quedar-me si les fotos, el tortell o la resta.
    Apa, a continuar amb els canelons...
    Nani

    ResponElimina
  10. Gemma menuda pinta tiene este tortell, aunque el proceso es largo y un tanto laborioso sin duda vale la pena , y más si me queda tan bien como a tí! bellísimas fotografías, un beso guapa y feliz navidad!!!!

    ResponElimina
  11. Hola Gemma, primer enhorabona pel blog, segon la fotografia m'encanta tens un gust exquisit alhora de fotografiar fas unes fotos maquisimes que no els hi falten cap detall, tercer quin tortell!!!!!! Mare meva que bo!!!
    Et desitjo unes molt bones festes!!!

    ResponElimina
  12. Te ha quedado un roscón de primera categoría, se ve perfecto! La verdad es que la explicación de Su es una joya pero tú la has interpretado genial.
    Besotes

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!