30.10.12

Bunyols de l’Empordà

El seu passat era com una matrioixca, una pregunta dins d'una pregunta dins d'una pregunta.

El jardí oblidat
Kate Morton

Per les contrades on vivim és típic fer els bunyols per Setmana Santa, però cada cop descobreixo més llocs on els bunyols també es mengen per Tots Sants.

La festa de Tots Sants prové d’un període anterior al procés de cristianització de la península, durant els primers segles dels nostres temps, concretament d’una festa cèltica anomenada Samhain, l’any nou celta. Pels pobles celtes l’any estava dividit en dos períodes, el temps clar i el temps fosc. El temps clar comprenia la primavera i l’estiu on el sol es pon cada vegada més lent, hi ha més llum i fa més calor, i el temps fosc comprenia la tardor i l’hivern on els dies s’escucen cada cop més, fa més fred i la foscor s’apropia d’una part del dia. Els dies de la festa del Samhain estaven fora d’aquests dos períodes, donava la benvinguda al període d’obscuritat i això possibilitava que les portes de l’altre món restessin obertes i els morts poguessin contactar amb els vius. La festa del Samhain també coincidia quan els camps i les terres estaven igual d’esmorteïdes que el món del difunts, ha passat el temps de collita, de la verema i els camps es submergeixen en un estat de letargia fins a la primavera següent que tornin de nou la vida.


Nosaltres ja hem fet els nostres bunyols, sembla que un any més hem traslladat aquesta tradició tan de Setmana Santa a Girona a aquestes dates. El matí de diumenge volia fer alguna cosa per les postres del dinar i els meus fills ho van tenir clar, volien els seus bunyols de Tots Sants!


INGREDIENTS
250 grs de farina
15 grs de llevat de forner
10 grs de sal
25 grs de mantega
1 ou
30 grs de sucre
1 llimona
3 cullerades de llet
½ copeta d’anís (en el meu cas ratafia)

ELABORACIÓ
En un recipient desfeu el llevat amb la llet i la sal, i afegiu-hi farina fins que pugueu formar una bola tova. Tapeu-ho amb un drap de cuina i deixeu-ho prop de l’escalfor, fins que augmenti el doble del seu volum primitiu.
Poseu la resta de la farina sobre el taulell, en cercle, i al mig la mantega, la ratafia, les raspadures de llimona, el sucre i l’ou sencer. Barregeu-ho amb una forquilla i, a mig fer, afegiu-hi el llevat fermentat; treballeu-ho amb les mans fins que la pasta quedi ben unida i fina, i ja podeu formar els bunyols en forma de rosquilles. Feu primer una bola petita i introduïu-hi el dit, fent-hi un foradet, que eixamplareu ajudant-vos amb els altres dits. Col·loqueu els bunyols sobre una plata empolsimada amb farina; quan ja els tingueu tots fets, tapeu-los amb un drap i deixeu-los reposar en un lloc calent, fins que hagin augmentat de volum (en el meu cas dues hores). Després, amb l’ajuda d’una espàtula de metall passada per farina, aneu-los agafant amb molt de compte (són molt tous) i aneu-los tirant a una fregidora o paella amb força oli calent. A mesura que els aneu traient, deixeu-los escórrer un moment sobre una reixeta i tot seguit passeu-los per sucre.
Aquests bunyols han de quedar d’un color bastant fosc, perquè si no fos així, voldria dir que són crus. Es couen molt de pressa.

Font: Cuinar és senzill. Montserrat Seguí de Queralt.


Pels vols de Tots Sants són les Fires de Sant Narcís de Girona. Heu visitat mai Girona? Doncs feu-ne un tast a Rera la càmera!

16 comentaris:

  1. Quines fotos tan boniques, dels bunyols i de Girona, és clar! M'encantaria visitar-la per festes!!

    ResponElimina
  2. Ole, cambiem les customs de dates, incorporem de noves.. ampliem els nostres horitzons!!! M'agrada molt la historia i l'origen de Tots Sants... m'encanta saber com començen les coses.
    Aquests bunyols, tenen una pinta espectacular! El panellets no m'agraden gaire però els bunyols si que m'agraden, i els teus están demanant "mosega'm"

    ResponElimina
  3. Hola Gemma, no coneixia el teu bloc i t'he trobat a través de l'Abril. Em quedo a seguir-te, segur que m'ajudarà a aprendre de les teves fotos i cuina. T'espero aviat, si vols!! Petons

    ResponElimina
  4. Jo com els teus fills, també vull bunyols de Tots Sants!!!
    Que passeu una bona castanyada!
    petonets

    ResponElimina
  5. No he probado los buñuelos pero tienen una pinta exquisita, las fotos lo dicen todo.
    Gerona nos encanta, llevamos 3 años que vamos de vacaciones, aunque mas cerca de la costa que del centro.
    besos guapa

    ResponElimina
  6. Nosaltres sempre els mengem per setmana santa, però són tan bons que no em faria res menjar-ne tot l'any, je je je...
    T'han quedat preciosos!

    ResponElimina
  7. M'agrada molt l'explicació que has fet de l'origen de la festa de Tots Sants. I la recepta de bunyols, molt bona!
    Bona castanyada!
    Marta

    ResponElimina
  8. Què bons aquests bunyols!!
    Espero que hagis passat una bona catanyada!
    Petons
    Mónica

    ResponElimina
  9. Una delicia en la época que sean, compartiendo y disfrutando de cada momento, como esas fotografías preciosa y esta ricura de receta!

    Besos.

    ResponElimina
  10. Els "brunyols" sempre vénen bé, sigui el dia que sigui, i aquests són perfectes!

    ResponElimina
  11. No sé si sortirà duplicat el comentari,
    "Brunyols" xuxos de Girona que bons! tot l'any s'ha de reivindicar!
    Molt bé l'encapçalament (dóna una ullada als panellets)
    Les rosquilles també són per SS però ja són intemporals.
    Intueixo una bona matinada per aquestes fotos tan maques dels carrers:))
    una abraçada i bon diumenge!

    ResponElimina
  12. L´Empordà esconde multitud de maravillosos lugares, siempre descubres un rincón del que enamorarte, siempre que podemos nos escapamos al Emporà! he probado los buñuelos de la zona...deliciosos y los que tú has preparado....se ven divinos! un beso Gemma

    ResponElimina
  13. Gemma,
    A qui ens agrada menjar tant és menjar bunyols quan sigui, la qüestió és gaudir fent-los i devorant-los posteriorment. Oh, Girona com m'agrada. I com sempre, de les fotos millor no comentar...
    Un petonàs,
    Nani

    ResponElimina
  14. Gemma, a casa els brunyols només hi són per Setmana Santa, però tens raó cada vegada se'n veuen més la resta de l'any.
    I que bé que us van quedar!
    Petons

    ResponElimina
  15. Quines coses més bones teniu a l'Empordà!!! sort tenim que ho compartiu! m'apunto la recepta!

    ResponElimina
  16. Quines coses més bones teniu a l'Empordà!!! sort tenim que ho compartiu! m'apunto la recepta!

    ResponElimina

Entreu, tasteu! i tant si us agrada com si no aquí podeu deixar-nos els vostres comentaris!