21.10.13

Fogons. Cuina saludable {la revista}


Tan és la vostra sorpresa com la meva el fet que tingueu aquesta revista entre les vostres mans, per dir-ho d’alguna manera. La decisió de tirar endavant aquest projecte va sorgir de cop i volta, sense altra pretensió que emplenar, encara més, els meus dies. De mica en mica la idea de la seva edició s’ha anat emplenant de perquès, en puc enumerar uns quants, però per començar vull dir que en cap cas pretén ser una publicació periòdica, més aviat es tracta d’un gaudir, una altra manera de compartir les receptes que surten de la meva cuina i d’altres petites coses que fan els meus dies més bonics, tot plegat a pas lent, fins hi tot potser atemporal. Malgrat tot vull intentar reproduir-hi el moment que vivint, les estacions, les festes i tradicions, tot allò que li doni sensació de temporalitat, que en puguem gaudir molt més fullejant el seu contingut.

La veritat és que aquesta idea arrenca en un molt bon moment, la tardor. Tot i ser l’estació que ens porta cap a un temps de foscor, és quan la natura ens regala els colors més bonics de tot l’any, fruits saborosos que aprofitarem a les nostres taules, o guardarem al rebost per fer front als mesos més freds. També cal recordar que la tardor és l’avantsala d’una de les festes més boniques de l’any, Nadal, i doncs podem començar a prendre idees perquè tothom pugui gaudir de manera senzilla d’aquests dies de joia.

Doncs ara desitjo que tot el que aquí descobriu us agradi, que la diversió i l’alegria que jo hi he trobat es noti en cadascuna de les seves pàgines, i que ben aviat ens podem retrobar en una nova edició. De tot cor!

Gemma Vilabrú

16.10.13

Magdalenes de nabius i magdalenes de canyella amb cor de xocolata

Últimament estic molt dolça, ja ho ser, amb aquesta ja porto quatre receptes seguides de dolç, però el dissabte vaig fer aquestes magdalenes i en vaig penjar les fotos al Flickr, i de seguida me’n van demanar la recepta. Així que com que no vull fer l’espera més llarga, aquí la teniu. Boníssimes!!!

Per cert, una companya de Flickr també em va demanar si li podia fer la traducció de la recepta del pastís de recuit i la de la confitura d’avellanes i prunes al castellà, i com que la feina està feta i crec que pot interessar a molta més gent, he editat aquestes dues receptes i us hi he annexat la traducció. Amb tot això, una altra companya em va fer la reflexió que a partir d’ara seria bo posar la recepta en els dos idiomes, ja fa temps que també li dono voltes però per por a no poder amb tot encara no ho havia fet. Doncs m’hi aventuro, potser no ho escriuré tan bé com el català, però penso que puc donar un cop de mà a més d’un que estigui interessat en fer-les, s’ha de reconèixer que els traductors tenen molt que desitjar. Doncs apa, a gaudir-ho!


INGREDIENTS
4 ous mitjans
200 grs de sucre
200 ml de llet
200 ml d’oli d’oliva suau
400 grs de farina de rebosteria
Un sobre de llevat químic (tipus Royal)
Una culleradeta de canyella molta
75 grs de nabius
Xocolata de cobertura 70% de cacau
Un pessic de sal

ELABORACIÓ
Es baten els ous juntament amb el sucre i un pessic de sal enèrgicament, fins que la barreja dobli el seu volum. Tot seguit s’abaixa el ritme de batuda i s’hi afegeix la llet i, sense deixar de batre, l’oli molt a poc a poc. Es barreja la farina tamisada amb la llevadura i es va incorporant a poc a poc a la mescla anterior, fins aconseguir una massa homogènia. Tot seguit separarem la massa en dues parts, a una de les parts hi afegirem una culleradeta de canyella i a altra els nabius. En aquest moment es tapem els bols amb un drap de cuina i es deixa reposar la massa a la nevera almenys durant una hora. Passat aquest temps de repòs es torna a batre enèrgicament la massa amb un batedor manual.
Per acabar s’emplenen les càpsules de paper arrissat o silicona dues terceres parts de la seva capacitat i es cou al forn, molt calent, durant uns 15 minuts. Per fer les magdalenes de canyella amb cor de xocolata, cal que quan posem la massa dins les capsules, a mig emplenar hi afegirem mitja presa de xocolata de cobertura amb un 70% de cacau. Llavors les acabarem d’emplenar fins dues terceres parts de la seva capacitat.

{traducción al castellano}

INGREDIENTES
4 huevos medianos
200 grs de azúcar
200 ml de leche
200 ml de aceite de oliva suave
400 grs de harina de repostería
Un sobre de levadura química (tipo Royal)
Una cucharadita de canela molida
75 grs de arándanos
Chocolate de cobertura 70% de cacao
Un pellizco de sal

ELABORACIÓN
Se baten los huevos juntamente con el azúcar y un pellizco de sal enérgicamente, hasta que la mezcla doble su volumen. A continuación se baja el ritmo y se le añade la leche y, sin dejar de batir, el aceite muy poquito a poco. Se mezcla la harina tamizada con la levadura y se va incorporando poquito a poco a la mezcla anterior, hasta conseguir una masa homogénea. Acto seguido separamos la masa en dos partes, a una de las partes se le añade una cucharadita de canela y a la otra los arándanos. En este momento se tapan los dos recipientes con un trapo de cocina y se deja reposar en la nevera almenos durante una hora. Pasado el tiempo de reposo se vuelve a batir enérgicamente la masa con un batidor manual.
Para finalizar se rellenan las cápsulas de papel rizado o silicona dos terceras partes de su capacidad y se cuece en el horno, muy caliente, durante unos 15 minutos. Para hacer las madalenas de canela con corazón de chocolate, hace falta que cuando pongamos la masa dentro de las cápsulas, a medio rellenar añadiremos un trocito de chocolate de cobertura con un 70% de cacao. Luego las terminamos de rellenar hasta dos terceras partes de su capacidad.

11.10.13

Pastís de recuit amb confitura d’avellanes i prunes

Doncs a la confitura de l’última entrada al blog ja li he trobat la recepta que li va com anell al dit, aquest pastís de recuit és molt fi al paladar, gens dolç i la confitura hi contrasta a la perfecció. Desitjo que us agradi!
Bon cap de setmana!


INGREDIENTS
Per la pasta trencada:
150 grs. de farina
75 grs. de mantega o margarina
1 cullerada d’aigua
50 grs. de sucre
1 pols de sal

Pel farcit (per una tarta de 18 cms de diàmetre):
250 grs de recuit
50 grs de sucre
2 ous
Pell de llimona ratllada
Confitura d'avellanes i prunes

ELABORACIÓ
Primer de tot farem la pasta trencada. Amb aquesta quantitat d’ingredients surt pasta trencada per a fer dues tartes com la que he fet jo (18 cms de diàmetre). O sigui que podem doblar la quantitat del farcit i fer-ne dues d’aquesta mida o una de més gran o bé congelar la pasta restant per una altra ocasió, com vaig fer jo.
Posem la farina fent rotllana en el taulell amb tots els ingredients al mig. Anem treballant entrecreuant els dits, procurant que no s’ajunti, anant-la trencant i esmicolant, fins al punt que la farina queda humida i s’ajunta per ella sola amb facilitat, sense forçar-la. Un cop unida la funyim 3 o 4 vegades i en fem una bola. La deixem reposar 5-10 minuts i ja la tenim llesta per estirar-la amb el corró, amb el taulell lleugerament enfarinat, i folrar el motlle de tarta, untat només per la base. Punxem la pasta del fons, per evitar que en coure-ho s’infli, i ja la tindrem llesta per enfornar segons indiqui la recepta que ens disposem a fer.
Si feu servir margarina procureu que no sigui purament vegetal, perquè és massa tova i no va prou bé.
La mantega o la margarina han de ser fresquetes de la nevera, al moment de fer la pasta, i si s’indica que ha de ser reblandida bol dir un cop ja dins del cercle, amb l’ajunta d’una forquilla. Per això és molt millor fer aquesta pasta en un lloc fresc, sempre us anirà molt millor. A l’estiu és més difícil de fer, per això és molt millor posar-hi l’aigua ben freda.
Quan es comença a treballar la pasta i es va trencant i trencant, en el moment que desapareix la farina blanca i tot són trossets petitíssims de pasta, és el punt de fer una parada i assegurar-nos que no hi falti aigua, perquè d’això depèn que en surti bé la pasta. Si veiem que hi han trossos semblants a serradures i no són humits, hi podem afegir ½ cullerada d’aigua o més, si cal, anant trencant la pasta fins que per ella sola i sense esforç s’ajunti fàcilment.

A continuació, per fer el farcit, mesclar el recuit amb el sucre. Tot seguit hi afegim la  la llimona ratllada i els ous, d’un amb un. No afegir-hi el següent fins que no estigui ben integrat el primer, però sense mesclar-ho excessiment. És molt important que aquesta massa no agafi aire, d’aquí el fet de mesclar el formatge amb el sucre i afegir-hi els ous d’un amb un, sense remenar massa, ja que així evitem que la tarta s’esquerdi de sobre en coure’s.

Finalment emplenar la base amb una capa fina de confitura al fons, al gust, i amb la mescla de recuit. Enfornar a 180º durant uns 30 minuts. Deixar refredar.

Nota. A mi em va quedar una mica massa torrat perquè vaig coure prèviament la base 8 minuts, però us recomano no fer-ho, no cal.

{versión en castellano}

INGREDIENTES
Para la masa quebrada:
150 grs de harina
75 grs de mantequilla
1 cucharada de agua
50 grs de azúcar
1 pellizco de sal

Para el relleno (para una tarta de 18 cms de diámetro):
250 grs de requesón
50 grs de azúcar
2 huevos
Piel de limón rallada
Confitura de avellanas y ciruelas

ELABORACIÓN
Primero de todo haremos la masa quebrada. Con esta cantidad de ingredientes sale masa quebrada para hacer dos tartas como la que he hecho yo (18 cms de diámetro). O sea que podemos doblar la cantidad del relleno y hacer dos de esta medida o una de más grande, o bien congelar la masa restante para otra ocasión, como hice yo.

Ponemos la harina en forma de corona en el mármol con todos los ingredientes en el centro. Vamos trabajando entre-cruzando los dedos, intentando que no se una, rompiendo y desmenuzando la masa, hasta el punto que la harina queda húmeda y se une por si sola con facilidad, sin forzarla. Una vez unida la apretamos 3 o 4 veces y hacemos una bola. La dejamos reposar 5-10 minutos y ya la tenemos lista para estirarla con el rodillo, con el mármol ligeramente enharinado, y forrar el molde de tarta, untado solo por la base. Pinchamos la masa del fondo, para evitar que al cocerse se hinche, y ya la tendremos lista para hornear según nos indique la receta que nos dispongamos a hacer.
Si hacéis servir margarina procurad que no sea puramente vegetal, porqué es demasiado blanda y no va suficientemente bien.
La mantequilla o margarina tienen que ser fresquitas de la nevera en el momento de hacer la masa, y si se indica que tiene que ser blanda quiere decir una vez dentro de la corona de harina, con la ayuda de un tenedor. Por esto es mucho mejor hacer esta masa en un lugar fresco, siempre os irá mejor. En verano es muy difícil de hacerla, por esto es mucho mejor ponerle el agua bien fría.
Cuando se empieza a trabajar la masa y se va rompiendo, en el momento que desaparezca la harina blanca y todo son pedacitos pequeñísimos de masa, es el momento de hacer una parada y asegurarnos que no le falte agua, porqué de esto depende de que salga bien la masa. Si vemos que hay trozos parecidos a serrín y no están húmedos, podemos añadir ½ cucharada de agua o más, si hace falta, e ir rompiendo la masa hasta que ella sola y sin esfuerzo se una fácilmente.

Acto seguido, para hacer el relleno, mezclar el requesón con el azúcar. Luego añadimos el limón rallado y los huevos, de uno en uno. No añadir el siguiente hasta que no esté bien integrado el primero, pero sin mezclar excesivamente. Es muy importante que este relleno no coja aire, de aquí el hecho de mezclar el requesón con el azúcar y añadir los huevos de uno en uno, sin mezclar demasiado, así se evita que la tarta se agriete de encima al cocerse.

Rellenar la base primero con una capa de confitura y encima de esta la mezcla de requesón. Hornear a 180º durante unos 30 minutos. Dejar enfriar.

5.10.13

Confitura d’avellanes i prunes

Quan era petita a l’estiu havia d’anar a collir patates i quan arribava la tardor era temps d’anar a collir raïm i avellanes, i ja us dic que no ho feia pas de bon grat. Sigui com sigui m’he criat enmig d’aquests fruits i quan arriba aquesta època de l’any me’n recordo, sobretot dels mals d’esquena. Potser això ens ha ensenyat a ser valents, a valorar les coses d’altra manera, però no m’imagino els meus fills fent el que jo feia, ni tampoc m’agradaria. Hi ha d’haver un temps per a cada cosa.


L’avellana és un fruit sec que cal tenir en compte en la nostra dieta. El seu valor energètic és generós, 645 kcal per cada 100 grams, per tan és una bona font d’energia quan fem exercici físic. Aporta una alta quantitat de greixos insaturats i també fitosterols, que afavoreixen el manteniment dels nivells òptims de colesterol i triglicèrids. Pel que fa als micronutrients aporta quantitats significatives de vitamina E, B1 i B3, i hi són presentes minerals com el calci, fòsfor i potassi. Cal destacar els nivells baixos de sodi, fent-lo indicat per a la salut cardiovascular.


A començaments de tardor les darreres prunes i la collita de l’avellana es troben,  i en podem fer una confitura tan bona com aquesta que us porto avui. A mi m’agrada menjar-la acompanyada d’un bocí de formatge sec, però segurament aviat en farà les delícies d’algunes postres.


INGREDIENTS
1,4 quilos de prunes sense l’os
1 taronja finament picada
1 llimona finament picada
¼ quilos de sucre (si en feu menys quantitat i no és per guardar massa temps amb la meitat del sucre en fareu prou)
450 grs de panses
150 ml d’aigua
225 grs d’avellanes picades

ELABORACIÓ
Talleu la polpa de les prunes a daus petits. Mescleu les prunes i els cítrics en una olla, afegiu el sucre, les panses i l’aigua. Deixeu coure lentament durant una hora i mitja. Afegiu les avellanes i coure 15 minuts més. Tot seguit aboqueu la confitura en pots nets i calents i cobriu-los. Tapar un cop fred.

En el meu cas en vaig fer poca quantitat, per aprofitar unes prunes massa madures, doncs llavors hi vaig posar la meitat de sucre i durant la cocció hi vaig anar afegint una mica d’aigua a poc a poc, perquè no s’assequés i s’enganxes a l’olla. En aquest cas la cocció tampoc ha de ser tant llarga, una hora com a molt.

Font: El campo en casa - Linda Burgess i Rosamont Richardson  - Editorial Optima

{versión en castelano}

INGREDIENTES
1,4 quilos de ciruelas sin el hueso
1 naranja finamente picada
1 limón finamente picado
¼ quilos de azúcar (si hacéis menos cantidad y no es para guardar demasiado tiempo con la mitad de azúcar será suficiente)
450 grs de uvas pasas
150 ml de agua
225 grs de avellanas picadas

ELABORACIÓN
Cortar la pulpa de las ciruelas a dados pequeños. Mezclar las ciruelas y los cítricos en una olla, añadir el azúcar, las uvas pasas y el agua. Dejar cocer lentamente una hora y media. Añadir las avellanas y cocer 15 minutos más. Acto seguido poner la confitura en botes limpios y calientes y cubrirlos. Tapar una vez fríos.